Odvážna superšpiónka Mária Gulovičová bola ocenená aj v USA

NETKY.SK • 18 Október 2016, 13:21 • 2 min
Odvážna superšpiónka Mária Gulovičová bola ocenená aj v USA

JAKUBANY/BRATISLAVA – Americká špiónka slovenského pôvodu Mária Gulovičová zachránila počas Slovenského národného povstania (SNP) pred nacistickým prenasledovaním mnohých Židov a neskôr amerických a britských agentov.

slovakia

left justify in out

V roku 1946 šéf Úradu strategických služieb (Office of Strategic Services - OSS) William Donovan agentku osobne dekoroval vyznamenaním Bronzovej hviezdy za hrdinskú a odvážnu službu na ceremónii konanej na U.S. Military Academy vo West Pointe (New York). V stredu 19. októbra uplynie 95 rokov od jej narodenia.

 

Mária Gulovičová, známa tiež ako Maria Gulovich Liu sa narodila 19. októbra 1921 v Jakubanoch pri Starej Ľubovni (niektoré zdroje uvádzajú aj obec Litmanová). Rodičia ju viedli najmä k štúdiu jazykov - ovládala maďarčinu, ruštinu a nemčinu, neskôr pridala aj angličtinu. V čase začiatkov druhej svetovej vojny vyštudovala budúca agentka gréckokatolícky učiteľský inštitút v Prešove a po jeho absolvovaní začala v roku 1940 učiť v obci Jarabina a neskôr v Hriňovej. Bolo to v období kolaborantskej vlády Jozefa Tisa.

 

Začiatkom roku 1944 sa život Márie Gulovičovej dramaticky zmenil. Jej židovský priateľ Július Goldberger ju poprosil, aby schovala pred nacistami jeho sestru s dieťaťom a ona súhlasila. O niekoľko týždňov ju istý kapitán slovenskej armády obvinil z toho, že ukrýva Židov. Keďže však patril k odbojárom, ponúkol jej, že pre nich nájde bezpečnejší úkryt za podmienky, že ona sama sa stane kuriérkou antifašistického odboja. Už na svojej prvej misii preukázala veľkú odvahu. Jej prvou úlohou bolo vyzdvihnúť a priviezť do Banskej Bystrice kufor. Netušila, čo je v ňom. Až o niekoľko rokov sa dozvedela, že tam bola vysielačka. Musela pritom cestovať vlakom, ktorý neustále prehľadávalo gestapo. Keby Gulovičovú s nebezpečnou batožinou chytili, nevyhla by sa krutému mučeniu a pravdepodobne ani poprave. Šikovne však využila svoj ženský pôvab a kufor sa tak podarilo dostať na miesto určenia.

 

Vďaka svojím jazykovým znalostiam začala v odboji pracovať ako prekladateľka. Neskôr sa pripojila k ruskej spravodajskej službe, ale keď Nemci potlačili SNP, dala sa aj s partizánmi na útek do hôr. Tam sa stretla s členmi americkej misie OSS, ktorých prenasledovala zvláštna nemecká jednotka. Potrebovali tlmočníčku a schopnú organizátorku, ktorá by zabezpečila kontakt s obyvateľstvom nakloneným povstaniu. Mária Gulovičová sa mnohokrát ocitla v nebezpečných situáciách zoči-voči nemeckým vojakom, no jej dôvtip, výnimočná odvaha a duchaprítomnosť ju vždy zachránili. Nemecké jednotky Edelweiss pri prekvapivej razii napokon 26. decembra 1944 zajali všetkých členov misie OSS okrem dvoch. Tých spolu s dvoma britskými agentmi až do rumunských hôr za dramatických okolností pomohla previesť práve agentka Mária Gulovičová.

 

Neskôr slovenskú špiónku ako tlmočníčku vyslali do Prahy, kde stretla budúceho šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA - Central Intelligence Agency) Allena Dullesa. S jeho pomocou emigrovala do Spojených štátov amerických (USA) a v roku 1952 získala americké občianstvo. Gulovičová bola dvakrát vydatá z prvého manželstva mala syna Edmunda a z druhého dcéru Lynn. Po vojne veľa rokov pracovala ako realitná maklérka.

 

Na rodnom Slovensku sa o jej činoch veľa nevie. V roku 2004 vyšiel u nás preklad knihy Jima Downsa s názvom Druhá svetová vojna: Tragédia OSS na Slovensku (vydalo Magnet Press, 2004), ktorá sa podrobne venuje aj mimoriadnym hrdinským činom Márie Gulovičovej.

 

V roku 1989 bola bývalá agentka spolu s ďalšími ženami, ktoré pracovali pre OSS, poctená slávnostnou večerou pre Dámy z OSS vo Washingtone D.C, kde pri tejto príležitosti poskytla rozhovor pre The Washington Post a vystúpila aj v televízii.

 

Odvážna Slovenka Mária Gulovičová zomrela 25. septembra 2009 v americkej Kalifornii vo veku 87 rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies