Odsun povstalcov a civilistov z Aleppa zaberie niekoľko dní

NETKY.SK • 16 December 2016, 11:08 • 2 min
Odsun povstalcov a civilistov z Aleppa zaberie niekoľko dní

DAMASK - Odsun povstalcov a civilistov z vládnymi jednotkami obkľúčenej enklávy na východe severosýrskeho mesta Aleppo bude zrejme trvať niekoľko dní, informoval dnes Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne MVČK Ingy Sedkyovej, ktorá pôsobí v Damasku, evakuácia pokračovala aj v noci nadnes. Uviedla však, že je ťažké zistiť počet evakuovaných a vozidiel, keďže ich počty sa v jednotlivých konvojoch rôznia.

 

Podľa ruskej agentúry TASS za uplynulých 24 hodín z východu Aleppa odviezli 6462 ľudí vrátane viac ako 3000 povstalcov a 301 zranených. Sýrske vojenské zdroje však uvádzajú, že doterajší celkový počet evakuovaných je 8079 osôb, pričom medzi nimi je aj 3475 povstalcov.

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že od začiatku odsunu povstalcov a civilistov z povstaleckých enkláv na východe Aleppa absolvovali autobusy sedem jázd. Ľudí prevážajú do oblasti ležiacej západne od Aleppa, pričom mnohí z nich majú v pláne čoskoro odísť aj z tejto vojnou zničenej zóny.

Evakuácia sa dnes ráno spomalila, informoval Íbrahím al-Hadž z dobrovoľníckej záchranárskej organizácie Biele prilby. Ako príčinu uviedol nedostatok autobusov, ktoré majú odvážať civilistov.

 

"Autobusy prestali prichádzať...všetci ľudia sú vyčerpaní a boja sa, že prímerie opäť zlyhá," uviedol aktivista, ktorý sa predstavil ako Abdal Kafi.

 

Turecko ukončilo prípravy na prijatie ľudí z Aleppa, prednosť budú mať zranení

 

Turecko ukončilo prípravy na prijatie civilistov evakuovaných zo sýrskeho Aleppa, uviedol v noci nadnes prezident tureckého Červeného polmesiaca Kerem Kinik. Spresnil, že ako prvých prevezú zo Sýrie do Turecka zranených.

 

Podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu čaká v sýrsko-tureckom pohraničí na vstup do tureckej provincie Hatay už najmenej 90 zranených Sýrčanov.

 

Anadolu ďalej informovala, že OSN vypravila z Turecka do Sýrie 25 kamiónov s potravinami, liekmi a ďalšou humanitárnou pomocou.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci nadnes potvrdil, že jeho krajina je pripravená prijať najviac ohrozených ľudí spomedzi tých, ktorých evakuovali alebo ešte len budú evakuovať z Aleppa. V televíznom prejave Erdogan vo štvrtok večer vyhlásil, že Turecko prijme "deti a starých ľudí, ktorí sú skutočne v zložitej situácii".

 

Na margo kritiky Západu na adresu Turecka za nedostatočnú pomoc pri zvládaní prílevu utečencov z vojnou zasiahnutej Sýrie Erdogan uviedol, že "aj keď niektoré západné krajiny hovoria, že nemôžu prijať ani jedného utečenca, my sme odhodlaní povoliť im vstup do Turecka, aj keby ich bolo tisíc".

 

OSN: Francúzsko žiada dohľad pozorovateľov nad evakuáciou z východu Aleppa

 

Bezpečnostná rada OSN bude dnes v New Yorku diskutovať o možnostiach vyslania medzinárodných pozorovateľov do sýrskeho Aleppa, aby monitorovali evakuáciu civilistov. Potvrdil to dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

 

Francúzska iniciatíva si kladie za cieľ podniknúť rýchle opatrenia na zaistenie bezpečnosti civilistov, ktorí uviazli v Aleppe. Vo východnej časti mesta sa podľa Ayraulta stále nachádza zhruba 50.000 civilistov a situácia tam je katastrofálna. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL dnes Ayrault dodal, že úlohou pozorovateľov bude pomôcť "predísť masakrom a vyrovnávaniu si účtov".

 

Dodal, že iniciatívam na pomoc civilistom evakuovaným z povstaleckých enkláv na východe Aleppa svojím vetom nemôže zabrániť ani Rusko. "Treba ich chrániť a zachrániť," zdôraznil Ayrault.

 

Ayrault označil za prioritu Francúzska poskytnutie humanitárnej pomoci Sýrii. Druhým naliehavým problémom je obnovenie mierového procesu zo Ženevy, a to na báze rezolúcie z 18. decembra 2015 o začatí dialógu o začatí procesu prechodného obdobia za účasti súčasnej sýrskej vlády a opozície.

 

Na margo vyhlásenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý vo štvrtok prostredníctvom videozáznamu - zrejme nahraného mobilom - oznámil dobytie Aleppa, Ayrault uviedol, že ide o "symbol cynizmu".

 

Ayrault vyhlásil, že "Bašár Asad, sám, ho (Aleppo) nemohol dobyť". Obvinil Rusko, že túto situáciu umožnilo, keď presunulo svoje sily z oblasti Palmýry na podporu Asada v Aleppe. "Keby tam Rusko a Irán neboli, Bašár by nikdy Aleppo nedostal," tvrdí francúzsky prezident. "Bašár je zodpovedný za zločiny a bude musieť skladať účty," zdôraznil šéf francúzskej diplomacie.

 

Ozbrojený konflikt v Sýrii si vyžiadal viac ako 300.000 obetí a vyhnal zo svojich domovov vyše 10 miliónov ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies