Odsúdili ruských aktivistov, ktorí urážali holandský kráľovský pár

NETKY.SK • 12 November 2013, 07:12 • 2 min
Odsúdili ruských aktivistov, ktorí urážali holandský kráľovský pár

MOSKVA - Súd v ruskej Moskve v pondelok poslal za mreže dvoch aktivistov z menej známej opozičnej strany, ktorých v sobotu zadržali počas návštevy holandského kráľa Willema-Alexandra a jeho manželky kráľovnej Maximy.

slovakia

left justify in out

Denis Kudrjacev strávi vo väzení 15 dní a Viktoria Kuznecovová 10 dní. Obaja sú členmi politického zoskupenia Iné Rusko. Aktivisti svoj protest naplánovali počas toho, ako dav Rusov v centre Moskvy vítal holandský kráľovský pár. Na prominentných hostí najskôr vykrikovali urážlivé heslá a neskôr sa ich pokúsili trafiť rajčinami, avšak neuspeli.

Vzťahy medzi Holandskom a Ruskom sa zhoršili potom, ako Moskva zadržala v septembri 30 členov medzinárodnej organizácie Greenpeace plaviacich sa loďou pod holandskou vlajkou. Aktivisti sa snažili dostať na vrtnú plošinu Prirazlomnaja v Barentsovom mori, a upozorniť tak na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, za čo im hrozil trest až do 15 rokov, čo vyvolalo kritiku viacerých krajín a ľudskoprávnych organizácii. Rusi neskôr prekvalifikovali obvinenia voči environmentálnym aktivistom z pirátstva na výtržníctvo, za čo môžu byť potrestaní najviac 15 dňami za mrežami. Greenpeace však tvrdí, že aktivisti sú z pirátstva stále obvinení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies