Odsúdili matku, ktorá synovi obliekla tričko s nápisom džihád

NETKY.SK • 20 September 2013, 19:39 • 2 min
Odsúdili matku, ktorá synovi obliekla tričko s nápisom džihád

PARÍŽ - Odvolací súd vo Francúzsku vymeral dnes podmienečný trest matke, ktorá svojho trojročného syna Džiháda poslala do škôlky v tričku s nápismi "Džihád, narodený 11. septembra" a "Som bomba".

slovakia

left justify in out

Džihádovu matku Bouchru Bagourovú a strýka Zeyada, ktorý chlapcovi tričko kúpil, súd uznal vinných z obhajovania zločinu, pretože nápis na chlapcovom tričku bol zjavne odkazom na teroristické útoky, ku ktorým došlo 11. septembra 2001 v Spojených štátoch. Súd v juhofrancúzskom meste Nimes odsúdil Džihádovu matku na jeden mesiac odňatia slobody podmienečne a pokutu 2000 eur. Jej bratovi súd vymeral štvormesačný podmienečný trest a pokutu 4000 eur. Právny zástupca súrodeneckej dvojice označil verdikt súdu za "prísny" a povedal, že jeho mandanti zvažujú možnosť odvolania. Súd nižšieho stupňa ešte v apríli oboch súrodencov oslobodil s odôvodnením, že ak niekto oblečie dieťa do trička s provokačným nápisom, ešte to nevyhnutne neznamená, že obhajuje terorizmus.

Džihád, ako uvádza nápis na tričku, sa narodil 11. septembra 2009. Jeho matka v apríli súdu povedala, že keď mu v roku 2012 tričko obliekala, "nerozmýšľala". "Pre mňa je to jeho meno a dátum narodenia," povedala Bagourová. Právnik jej brata argumentoval tým, že na Blízkom východe ide o bežné krstné meno, ktoré zdiskreditovali fundamentalisti. Džihád sa voľne prekladá ako "viesť svätý život", ale islamistickí radikáli ho používajú na označenie svätej vojny. Pokiaľ ide o nápis "Som bomba", obhajca Bagourovej poukázal na skutočnosť, že tričko s takýmto nápisom možno kúpiť v mnohých obchodoch, pretože toto slovné spojenie vo francúzskom slangu znamená, že niekto je atraktívny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies