Odsúdili kapitána Dragana, bývalého veliteľa srbských jednotiek

NETKY.SK • 26 September 2017, 16:55 • 2 min
Odsúdili kapitána Dragana, bývalého veliteľa srbských jednotiek

ZÁHREB - Súd v chorvátskom meste Split odsúdil dnes na 15 rokov väzenia bývalého veliteľa srbských polovojenských jednotiek Dragana Vasiljkoviča. Tohto austrálskeho Srba usvedčili zo spáchania vojnových zločinov, vrátane mučenia a vrážd chorvátskych civilistov, ktorých sa mal dopustiť počas chorvátskej vojny za nezávislosť v rokoch 1991-1995.

slovakia

left justify in out

Vasiljkovič (62), známy pod prezývkou kapitán Dragan, sa narodil v Srbsku a ako 15-ročný sa odsťahoval do Austrálie. Naspäť sa vrátil v období rozpadu vtedajšej Juhoslávie a pridal sa k povstaniu Srbov žijúcich v Chorvátsku. Stal sa veliteľom srbskej polovojenskej jednotky, ktorá bojovala voči chorvátskym bezpečnostným silám.

 

Neskôr sa vrátil do Austrálie, kde žil pod menom Daniel Snedden a pracoval ako inštruktor golfu. V roku 2006 ho zadržali na základe zatykača vydaného chorvátskymi úradmi. Po dlhoročných právnych sporoch bol napokon v roku 2015 vydaný na trestné stíhanie do Chorvátska.

 

Samotný Vasiljkovič počas celého procesu popieral akúkoľvek vinu a vznesené obvinenia označoval za politicky motivované. Pred súdom vypovedalo okolo 60 svedkov, ktorí dosvedčili, že ich Vasiljkovič mučil.

 

Trojčlenný senát ho napokon usvedčil z mučenia a bitia zajatých chorvátskych civilistov a z útoku na policajnú stanicu. Usvedčili ho tiež zo zodpovednosti za smrť najmenej dvoch civilistov. Oslobodili ho však v jednom bode obžaloby, ktorý sa týkal mučenia zajatých chorvátskych vojakov a policajtov.

 

Chorvátsko vyhlásilo nezávislosť od bývalej Juhoslávie v roku 1991. Tamojšia srbská menšina sa s podporou Belehradu vzbúrila a vojensky obsadila tretinu krajiny. Záhreb toto povstanie potlačil v roku 1995.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies