Odsúdených na absolútne doživotie možno pustia na slobodu!

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 09:18 • 2 min
Odsúdených na absolútne doživotie možno pustia na slobodu!

BRATISLAVA - "Odsúdení na absolútne doživotie môžu získať slobodu", informuje denník Pravda. Dvaja muži odsúdení na absolútne doživotie žalujú Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu, uvádza denník.

slovakia

left justify in out

Nepáči sa im, že súd ich poslal do väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia. Podľa najnovšieho rozhodnutia štrasburského súdu, ktorý reagoval na sťažnosť maďarského odsúdeného, by im naše súdy mali túto možnosť v treste zohľadniť. Je teda doživotný trest skutočne doživotný? V niektorých prípadoch nie.

 

V Ilave a Leopoldove si ho odpykáva 41 väzňov, pričom len traja z nich sedia vo väzení s tým, že nemôžu požiadať súd o podmienečné prepustenie. To znamená, že drvivú väčšinu z nich súd môže, ak o to požiadajú, pustiť na slobodu po odsedení 25 rokov. Patrí k nim aj dnes už 70-ročný Ondrej Rigo, ktorý je za mrežami za deväť vrážd, či mafiánsky nájomný vrah 48-ročný Alojz Kromka, prezývaný Lojzo Čistič.

 

Jedným zo sťažovateľov v Štrasburgu je aj vrah svojho nevlastného otca 44-ročný Róbert Čačko. Najvyšší súd mu v roku 2009 podľa vtedy platného zákona potvrdil absolútny trest, lebo už predtým sedel za znásilnenie a inú vraždu.

 

Druhým je 37-ročný Jozef Koky, ktorému Najvyšší súd v roku 2012 potvrdil absolútny trest, hoci nespáchal vraždu. Obaja namietajú porušenie svojich práv. Zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdnym dvorom pre ľudské práva v Štrasburgu Marica Pirošíková hovorí, že súd v Štrasburgu nepovažuje za problém uloženie doživotného trestu odňatia slobody z hľadiska Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, pretože akceptuje, že je potrebné chrániť spoločnosť pred páchateľmi najzávažnejších trestných činov, ktorí predstavujú pretrvávajúcu hrozbu pre spoločnosť. "Je však potrebné, aby existoval mechanizmus, prostredníctvom ktorého dôjde k preskúmaniu, či u doživotne odsúdeného nedošlo k zmenám eliminujúcim jeho nebezpečnosť a či je ďalšie odňatie slobody nevyhnutné", upozorňuje právnička. Podľa nej súd v Štrasburgu o prípade Čačko a Koky ešte nerozhodol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona