Odsúdený podnikateľ Krejčíř sa obrátil so sťažnosťou na český Ústavný súd

NETKY.SK • 28 December 2015, 22:42 • 2 min
Odsúdený podnikateľ Krejčíř sa obrátil so sťažnosťou na český Ústavný súd

PRAHA - Odsúdený český podnikateľ na úteku Radovan Krejčíř podal ústavnú sťažnosť voči súhrnnému mnohoročnému trestu väzenia, ktorý mu v novembri 2013 vymeral odvolací Vrchný súd v Prahe, a to za viac ako polmiliardový daňový únik, podvod a ďalšie trestné činy. Rozsudok v prípade krátenia daní potvrdil v auguste 2015 aj Najvyšší súd ČR.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

 

Prvostupňový Mestský súd v Prahe odsúdil Krejčířa svojho času na 11 rokov väzenia, odvolací súd tento verdikt zmiernil o šesť mesiacov, avšak súhrnný trest sa medzičasom zvýšil až na 15 rokov za mrežami v súvislosti s odsúdením podnikateľa za úsilie vytunelovať štátny podnik Čepro a za údajnú prípravu vraždy colníka.

 

Trestné stíhanie troch údajných Krejčířových komplicov v daňovej kauze sa skončilo vďaka amnestii bývalého prezidenta ČR Václava Klausa.

 

V zmysle žaloby štvorica v období od novembra 2001 do januára 2002 zneužila pri importe benzínu a nafty z Nemecka povolenie nezaisťovať colný dlh, konkrétne na hraniciach neplatila clá v hotovosti a neuhradila ich ani v zákonnej lehote desiatich dní. Štát tak mala na daniach pripraviť o viac ako 500 miliónov Kč.

 

Krejčířova manželka sa v októbri obrátila na Ústavný súd ČR so sťažnosťou v súvislosti s exekúciou svojho majetku. Ide o dražbu vily v Černošiciach pri Prahe, pri ktorej namietala porušenie svojho práva na spravodlivý proces. Práve zo spomínanej vily ušiel Krejčíř spektakulárne pri zásahu policajtov. Aj keď je formálnou majiteľkou nehnuteľnosti jeho manželka, Krajský súd v Prahe v auguste rozhodol, že nebude vyňatá z exekúcie.

 

Krejčíř, pochádzajúci z Českého Těšína a považovaný za jedného z najbohatších Čechov, čelil vo vlasti podozreniu z viacerých závažných trestných činov. Počas domovej prehliadky v spomínanej vile v Černošiciach sa mu 18. júna 2005 za doteraz nevyjasnených okolností podarilo ujsť napriek prítomnosti desiatok policajtov. Interpol ho po čase vypátral na Seychelách aj v spoločnosti manželky a syna. Zadržali ho 21. apríla 2007 na letisku v Johannesburgu, keď sa pokúsil vstúpiť na územie Juhoafrickej republiky (JAR) s falšovaným cestovným pasom.

 

Neskôr sa podľa znalcov pomerov stal aj v JAR významnou osobnosťou tamojšieho podsvetia. Vydanie Krejčířa do ČR komplikuje jeho žiadosť o udelenie azylu v JAR, ako aj tamojšie trestné stíhanie podnikateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies