Odsúdený Američan nastúpil na nútené práce v KĽDR

NETKY.SK • 25 September 2014, 10:33 • 2 min
Odsúdený Američan nastúpil na nútené práce v KĽDR

SOUL - Američan Matthew Miller, ktorého odsúdila Severná Kórea na šesť rokov nútených prác, si začal vo štvrtok odpykávať svoj trest.

slovakia

left justify in out

Oficiálne severokórejské médiá neinformovali, kde presne si trest odslúži. Miller však v rozhovore pre agentúru AP povedal, že vykonáva poľnohospodárske práce a zvyšok dňa trávi na samotke. "Väzenský život je osem hodín práce denne a izolácia, bez akéhokoľvek kontaktu," povedal 24-ročný Miller odetý v šedej väzenskej uniforme s vytlačeným číslom 107. Dodal, že už sa listom obrátil o pomoc k prvej dáme USA Michelle Obamovej a k ministrovi zahraničia Johnovi Kerrymu.


Millera zatkli ešte v apríli za údajné "hrubé porušenie zákonov KĽDR". Súd ho uznal vinným z nelegálneho vstupu do krajiny a z pokusu o špionáž. Američana zadržali, keď vstúpil do KĽDR 10. apríla a na letisku roztrhal svoje víza a požiadal o azyl. Podľa súdu sa Miller chcel dobrovoľne dostať do väzenia, "aby tam skúmal situáciu v oblasti ľudských práv". Súd tiež rozhodol, že odsúdený sa nemôže voči verdiktu odvolať. 

 

V KĽDR okrem Millera zadržiavajú aj amerického misionára Kennetha Baea, ktorý dostal 15 rokov za protištátnu činnosť, a Jeffreyho Fowla, ktorý zabudol bibliu v nočnom klube. Kresťanská viera je v komunistickej KĽDR zakázaná. Proces s Fowlom by sa mal uskutočniť čoskoro. Severná Kórea nemá s USA žiadne oficiálne diplomatické vzťahy a zadržiavaním Američanov Spojené štáty často vydiera k prijatiu ústupkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona