Odsúdení extrémisti zo Skupiny Freital žiadajú obnovu súdneho konania

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 17:23 • 2 min
Odsúdení extrémisti zo Skupiny Freital žiadajú obnovu súdneho konania

DRÁŽĎANY - Šiesti z celkove ôsmich pravicových extrémistov z tzv. Skupiny Freital, ktorých 7. marca odsúdili v Drážďancoch na dlhoročné tresty väzenia, sa so žiadosťami o obnovu konania obrátili na Spolkový súdny dvor, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na justičné zdroje.

slovakia

left justify in out

Sedem mužov a jednu ženu vo veku 20-40 rokov uznal drážďanský Vrchný krajinský súd za vinných okrem iného z vytvorenia teroristického spolku a pokusu o vraždu, respektíve napomáhania pri týchto trestných činoch.

 

Súd považoval za preukázané, že uvedená skupina v rôznorodom zložení spáchala v mestách Freital a Drážďany v roku 2015 celkove päť bombových útokov, ktoré boli motivované krajne pravicovým zmýšľaním. Jej členov poslal preto na štyri až desať rokov za mreže.

 

Terčom predmetných útokov boli auto ľavicového člena mestského zastupiteľstva vo Freitali, kancelária strany Ľavica na tomto drážďanskom predmestí a zariadenia na ubytovanie utečencov. Skupina pritom použila aj pyrotechniku z Česka, ktorá je v Nemecku zakázaná. Podľa názoru prokuratúry bolo len šťastnou náhodou, že pri týchto činoch nebol nikto ťažšie zranený alebo dokonca usmrtený.

 

Cieľom skupiny bolo vytvoriť "atmosféru strachu a represie" a vyhnať z Nemecka cudzincov. O prípustností predmetných žiadostí, pri ktorých na rozdiel od odvolaní budú predmetom skúmania prípadné pochybenia súdu, a nie vecná stránka kauzy, rozhodne Spolkový súdny dvor. Ak by pochybenia objavil, vráti prípad na prerokovanie inej komore Vrchného krajinského súdu. Rozuzlenie kauzy si však vzhľadom na procesné úkony a s nimi spojené lehoty vyžiada ešte zrejme dlhý čas.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies