Odsúdeného rakúskeho exministra vnútra predčasne na slobodu neprepustia

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 14:54 • 2 min
Odsúdeného rakúskeho exministra vnútra predčasne na slobodu neprepustia

VIEDEŇ - Niekdajší rakúsky minister vnútra, bývalý europoslanec Ernst Strasser, ktorého zodpovednosť v afére odhalenej britskými novinármi potvrdil v októbri 2014 rakúsky najvyšší súd a v novembri 2014 nastúpil do výkonu trestu vo Viedni-Simmeringu, zostane za mrežami.

slovakia

left justify in out

Rakúska justícia totiž zamietla jeho žiadosť o predčasné prepustenie na slobodu. Túto informáciu dnešného vydania denníka Kurier potvrdil pre rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF hovorca viedenského krajinského trestného súdu Thomas Spreitzer.

 

Strasser, ktorý požiadal neúspešne o podmienečné prepustenie z väzby po odpykaní si polovice trestu, neuspel so svojou žiadosťou podľa rozhodnutia súdu zo "všeobecných preventívnych" dôvodov. Môže však ešte podať do 14 dní od doručenia rozhodnutia sťažnosť voči jeho obsahu. Táto lehota plynie od 4. marca. Ak by Strasser verdikt neakceptoval, o jeho sťažnosti by rozhodoval Vrchný krajinský súd vo Viedni.

 

V niekdajšom zdôvodnení verdiktu o Strasserovej vine a adekvátneho trestu najvyšší rakúsky súd konštatoval, že tvrdenie o požadovaní 100.000 eur za nešpecifikované ovplyvnenie legislatívneho procesu v Európskom parlamente sa opiera z veľkej časti o zverejnené obrazové a zvukové záznamy a o správanie obvineného po rokovaniach s údajnými lobistami. Vynesený trest je primeraný, zodpovedá osobe páchateľa, pričom by mal posilniť dôveru v demokratické inštitúcie a potenciálnym páchateľom dať najavo, že ich v prípade podobného správania čakajú postihy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies