Bývalého SIS-kára Ľuboša Kosíka zadržali v Mali: Ukrýval sa pred väzením

NETKY.SK • 11 November 2016, 09:51 • 2 min
Bývalého SIS-kára Ľuboša Kosíka zadržali v Mali: Ukrýval sa pred väzením

BRATISLAVA - Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta a príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka. Ten sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska v roku 1995.

slovakia

left justify in out

"Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku bol Národnou ústredňou Interpol informovaný o zadržaní odsúdeného Ľuboša Kosíka. Odsúdený bol zadržaný na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu v krajine Mali. ŠTS bol požiadaný o zabezpečenie prekladu zatýkacieho rozkazu do francúzskeho jazyka. Po vyhotovení prekladu zašle súd uvedené materiály Ministerstvu spravodlivosti SR, ktoré požiadame o vyžiadanie odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

O zadržaní informoval Denník SME na svojom webovom portáli. Podľa informácií denníka malo prísť k zadržaniu vo štvrtok (10. 11.). Miestna polícia je už v tejto súvislosti v kontakte so slovenskými orgánmi, ktoré budú riešiť prevoz Kosíka do Slovenskej republiky. Interpol zároveň informoval aj špecializovaný súd v Pezinku, ktorý pracuje na jeho vydaní späť na Slovensko. Kosík by si mal následne podľa denníka odsedieť 14 rokov v najprísnejšom väzení, súčasťou trestu je podľa portálu aj pokuta 100.000 eur.

 

Kauza únosu Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995 nebola pre amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara doriešená. Súd však Kosíka uznal vinným v inej kauze zmenkového podvodu. Definitívny rozsudok padol na Najvyššom súde (NS) SR koncom júna. Bývalý policajt sa súdu nezúčastnil, zastupoval ho jeho advokát. Pred nástupom do väzenia sa mu podarilo utiecť.

 

"K osobe bol dňa 8. augusta doručený európsky zatýkací rozkaz na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku, ktoré zabezpečilo zmenu kvalifikácie pri vyhlásení pátrania v Informačnom systéme Patros. Postup pri pátraní je štandardný ako pri dodaní do výkonu trestu odňatia slobody," uviedol pre TASR na začiatku augusta hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

 

ŠTS v Pezinku vydal 1. augusta na Kosíka európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna si Kosík odsedí za mrežami 14 rokov. NS SR v júni zamietol jeho odvolanie. Vlaňajší rozsudok ŠTS sa tak stal právoplatným a vykonateľným.

 

Keďže sa Kosík nezúčastnil na verejnom zasadnutí, nemohli ho okamžite zadržať príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. NS SR v takomto prípade vydáva okrem príkazu na zadržanie aj nariadenie výkonu trestu a príkaz na dodanie do výkonu trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona