Odsúdenca prepustili po takmer 30 rokoch čakania na popravu

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 10:30 • 2 min
Odsúdenca prepustili po takmer 30 rokoch čakania na popravu

NEW ORLEANS - Odsúdenca z amerického štátu Louisiana prepustili na slobodu po takmer 30 rokoch čakania na popravu, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

 Afroameričana Glenna Forda (64) odsúdili za lúpež a vraždu hodinára v meste Shreveport z roku 1983. Na popravu na elektrickom kresle čakal od marca 1985 v prísne stráženej väznici v meste Angola v štáte Louisiana, odkiaľ ho prepustili na slobodu v utorok podvečer. 
      

Forda usvedčila z vraždy porota zložená výhradne z bielych Američanov; on sám akúkoľvek vinu odmietal. Prokuratúra minulý týždeň požiadala o anulovanie pôvodného rozsudku s ohľadom na nové dôkazy, ktoré definitívne spochybnili Fordovu účasť na zločine.  
      

Príslušný dôkazový materiál bol pritom k dispozícií už od úplného začiatku vyšetrovania prípadu. Ak by ho vtedajší vyšetrovatelia brali dostatočne vážne, Ford by nikdy nemusel skončiť vo väzení ani pred súdom, uviedla prokuratúra v minulotýždňovej žiadosti o prepustenie. 
      

Bezprostredne po utorkovom prepustení Ford vyjadril ľútosť nad tým, že vo väzení stratil skoro 30 rokov svojho života. Zároveň ale zdôraznil, že má z novonadobudnutej slobody radosť.
      

"Moje myšlienky ide všetkými možnými smermi, ale je to dobrý pocit," povedal podľa BBC Ford novinárom čakajúcim pred väznicou. Podľa zákonov štátu Louisiana by za každý rok strávený vo väzení mohol dostať odškodné vo výške 25.000-25.000 dolárov, a ďalších 80.000 dolárov ako jednorazovú kompenzáciu za stratené životné príležitosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona