Odstupujúci premiér Cameron sa rozlúčil s členmi svojej vlády

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 16:10 • 2 min
Odstupujúci premiér Cameron sa rozlúčil s členmi svojej vlády

LONDÝN - Britský premiér David Cameron, ktorý v stredu odovzdá funkciu novej šéfke vládnucich konzervatívcov Therese Mayovej, viedol dnes poslednýkrát schôdzu svojho vládneho kabinetu. Agentúra AP o tom informovala s tým, že k oficiálnej premiérskej rezidencii na Downing Street 10 v Londýne už prišla "sťahovacia dodávka".

slovakia

left justify in out

Minister kultúry, médií a športu John Whittingdale povedal, že posledné zasadnutie vlády na čele s Cameronom malo "nádych smútku". Doterajšia ministerka vnútra Mayová i šéf rezortu financií George Osborne podľa neho zložili odchádzajúcemu premiérovi poklonu.

 

Cameron ohlásil svoju rezignáciu po tom, ako Briti v rozpore s jeho odporúčaniami v referende z 23. júna rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ. Podľa pôvodných vyhlásení mal uvoľniť kreslo až v októbri, v pondelok však oznámil, že tak urobí už túto stredu, keďže je už jasné, kto ho vystrieda vo vedení Konzervatívnej strany.

 

Jediná Mayovej protikandidátka Andrea Leadsomová predtým oznámila, že odstupuje zo súboja o kreslo šéfky konzervatívcov.

 

Cameron má v stredu na programe posledné vystúpenie v parlamente ako premiér, a to v rámci tzv. hodiny otázok v Dolnej snemovni. Následne sa má stretnúť s kráľovnou Alžbetou II. a odovzdať jej svoju rezignáciu. Kráľovná má tiež formálnu úlohu vymenovať novú premiérku.

 

Mayová bude ako premiérka riešiť politické dôsledky tzv. brexitu a dozerať na zložitý proces odčlenenia od EÚ, hoci sa pred referendom hlásila k odporcom takéhoto kroku. Ešte pred nástupom do novej funkcie zváži zmeny v doterajšej vláde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies