Odstupujúceho ministra Krajniaka ohodnotili zamestnávatelia veľmi pozitívne

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 08:27 • 2 min
Odstupujúceho ministra Krajniaka ohodnotili zamestnávatelia veľmi pozitívne

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták uviedol, že zdobrovoľnenie gastrolístkov a presadenie novely Zákonníka práce sú pozitívnymi krokmi Milana Krajniaka (Sme rodina) vo funkcii ministra práce, sociálnych vecí a rodiny.

slovakia

left justify in out

Novela pracovného kódexu podľa neho čiastočne napravila neštandart, ktorý bol v legislatíve prítomný niekoľko a negatívne vplýval na vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Taktiež sa odstránili ustanovenia, ktoré dlhodobo traumatizovali celý pracovný trh.

Pozitívne tiež RÚZ hodnotí zrušenie štátom garantovaného biznisu vo forme gastrolístkov, kedy niekoľko málo subjektov podľa Hoštáka dosahovalo neprimerané zisky na úkor všetkých ostatných. „Osobitne sme uvítali obmedzenie núteného a nedobrovoľného rozširovania vyšších kolektívnych zmlúv – dosiaľ tu existovala z nášho pohľadu protiústavná situácia, na ktorú firmy upozorňujú dlhé roky," povedal.

 

img

 

Komentuje, že „biznisov zo zákona", akým boli gastrolístky, je v našom právnom poriadku stále veľa a je potrebné ich chápadlá naďalej postupne odstrihávať. „Podobne i odstránenie najväčších nedostatkov v Zákonníku práce vnímame ako začiatok cesty, ktorá má vyústiť do moderného, pružného pracovného kódexu 21. storočia. To už bude zrejme úloha pre nového ministra práce," dodalMartin Hošták.


Asociácia priemyselných zväzov (APZ) odstupujúceho ministra Krajniaka ocenila za úroveň a intenzitu odbornej debaty so zamestnávateľmi pri zavádzaní kurzarbeitu na Slovensku. „Veríme, že návrh zákona, ktorý už schválila vláda, nezostane len na papieri, ale získa podporu aj u nového ministra a následne aj u poslancov parlamentu," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa APZ Silvia Šeptáková.

img

ĎAKUJEM Ďakujem všetkým za podporu, ktorú ste mi počas výkonu mojej funkcie vyjadrovali. Ďakujem všetkým mojim...

Uverejnil používateľ Milan Krajniak Pondelok 15. marca 2021

Odborári pôsobenie Krajniaka vo funkcii ministra práce a sociálnych vecí hodnotia veľmi kriticky. „Milan Krajniak ako minister práce neodbornosťou, neúctou, pohŕdaním hodnotami sociálneho dialógu a sociálnymi partnermi, predložením viacerých antisociálnych noviel zákonov vrátane novely Zákonníka práce vrátil Slovensko do 19. storočia," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa KOZ Martina Nemethová. 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak na pondelkovej tlačovej besede hnutia Sme rodina oznámil, že sa rozhodol podať demisiu. Ako uviedol, chápe to ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy. Ministrom práce a sociálnych vecí sa stal 21. marca 2020. Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme Krajniakovu demisiu v stredu o 13:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies