Odstupujúca slovinská premiérka pôjde do predčasných volieb s vlastnou stranou

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 16:33 • 2 min
Odstupujúca slovinská premiérka pôjde do predčasných volieb s vlastnou stranou

ĽUBĽANA - Odstupujúca slovinská premiérka založila dnes vlastnú stranu Aliancia Alenky Bratušekovej (ZaAB), s ktorou by sa čoskoro chcela uchádzať o dôveru voličov v predčasných parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Nový politický subjekt sa na ustanovujúcom zjazde v Ľubľani definoval ako sociálnoliberálna strana, ktorá sa bude angažovať za demokratické, hospodársky úspešné, sociálne spravodlivé a priateľské Slovinsko, ako to vyplýva zo štatútu, ktorý schválilo dnes okolo 250 zakladajúcich členov. Líderkou strany sa bez jediného hlasu proti stala Alenka Bratušeková.
      

Keďže slovinský prezident Borut Pahor už v nedeľu 1. júna zrejme rozpustí parlament a vypíše predčasné voľby na 13. júla, bude mať nová strana iba šesť týždňov na prípravu.
      

Voľby budú v konečnom dôsledku výsledkom Bratušekovej demisie na funkciu premiérky zo začiatku mája po tom, čo neuspela vo vnútrostraníckom súboji so spoluzakladateľom strany Pozitívne Slovinsko Zoranom Jankovičom. Spoločne so svojimi stúpencami, vrátane bývalých funkcionárov Pozitívneho Slovinska, či niektorých poslancov strany, založila dnes Bratušeková vlastnú stranu.
      

Nový subjekt podľa názoru znalcov slovinských pomerov ešte viac zosilní "tlačenicu" na ľavej strane tamojšieho politického spektra, takže snaha Bratušekovej o integráciu, spoluprácu množstva podobne orientovaných strán tohto typu sa javí ako logická. Navyše, prieskumy verejnej mienky naznačujú, že ľavicový tábor nie je bez šancí na úspech v predčasných voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona