Šéf Vojenskej kancelárie českého prezidenta Rostislav Pilc odstúpil

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 16:01 • 2 min
Šéf Vojenskej kancelárie českého prezidenta Rostislav Pilc odstúpil

PRAHA - Šéf Vojenskej kancelárie českého prezidenta generál Rostislav Pilc dnes odstúpil. Oznámil to jeho právny zástupca Daniel Volák. Pilc vlani v decembri prišiel o previerku na stupeň prísne tajné, kvôli tomu podal dve žaloby na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), napísal spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Generálmajor Pilc naďalej považuje postup NBÚ vo svojom prípadu za nezákonný. Neželá si však predlžovať stav, keď je prezident republiky kvôli tejto záležitosti vystavený stálemu verejnému aj mediálnemu tlaku," zdôvodnil Volák generálovo rozhodnutie.


Pilc v žalobách napadol odobratie previerky a tiež rozhodnutie úradu o neudelení novej previerky na rovnaký stupeň. Pilc v marci neuspel s odvolaním, ktoré proti rozhodnutiu NBÚ podal.Podľa informácií denníka Právo by už dnes mal Pilca nahradiť brigádny generál Jan Kaše (56), ktorý teraz šéfuje armádnej Agentúre komunikačných a informačných systémov. Prezidentovi Milošovi Zemanovi ho "ponúkol" generálny štáb.


Jan Kaše sa v armáde špecializoval na informačné a spojovaciu techniku. Pracoval ako náčelník spojovacieho vojska alebo ako bezpečnostný riaditeľ na ministerstve obrany. Má však aj diplomatické skúsenosti, pracoval ako obranný poradca na veľvyslanectve v Tel Avive, alebo ako veliteľ kancelárie NATO v Belehrade.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies