Odstúpil šéf polície vo Fergusone

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 09:26 • 2 min
Odstúpil šéf polície vo Fergusone

KANSAS CITY - Šéf polície v meste Ferguson v americkom štáte Missouri odstúpil v noci nadnes zo svojej funkcie po tom, čo vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti odhalilo rozsiahle a systematické rasovo zaujaté praktiky tamojšej polície a súdnictva. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Policajný šéf Thomas Jackson je ďalším predstaviteľom Fergusonu, ktorý odstúpil v reakcii na správu ministerstva spravodlivosti, podľa ktorej rozsiahle a niekoľko mesiacov trvajúce vyšetrovanie odhalilo celý rad protizákonných a protiústavných praktík využívaných políciou a súdmi vo Fergusone najmä pri stíhaní obyvateľov čiernej pleti.

 

Zo svojej funkcie ešte pred Jacksonom odstúpil aj manažér mesta Ferguson John Shaw a sudca mestského súdu Ronald Brockmeyer.

 

Rezort spravodlivosti začal vyšetrovanie policajného oddelenia a mestského súdu vo Fergusone po tom, čo belošský policajt 9. augusta zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna.

 

Tento zákrok vyvolal vlnu demonštrácií a násilností tamojších obyvateľov, ale aj Američanov v mnohých ďalších mestách. Nasledovali taktiež sťažnosti na zlé zaobchádzanie polície s Afroameričanmi.

 

Vyšetrovatelia zistili, že policajti vo Fergusone zvykli používať neprimeranú silu proti občanom tmavej farby pleti a príliš často ich pokutovali za menej závažné trestné činy. Správa vyšetrovateľov odhalila rasovú zaujatosť zo strany policajtov aj zamestnancov súdov vo Fergusone.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona