Odstúpil chorvátsky predseda parlamentu, požaduje vypísanie predčasných volieb

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 17:33 • 2 min
Odstúpil chorvátsky predseda parlamentu, požaduje vypísanie predčasných volieb

ZÁHREB - Vnútropolitická kríza sa dnes prehĺbila v Chorvátsku. Parlament najskôr najtesnejšou väčšinou zamietol návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Zdravkovi Maričovi, aby následne práve kvôli výsledku tohto hlasovania odstúpil šéf koaličnej strany Most a súčasne predseda zákonodarného zboru Božo Petrov, ktorý sa tak vyhol hlasovaniu o uvoľnení z funkcie iniciovanom koaličnými partnermi z Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ).

slovakia

left justify in out

Petrov podľa vlastných slov odstúpil, aby chránil dôstojnosť parlamentu, pričom pranieroval realizáciu politického nátlaku, politického obchodovania, ako aj zneužívanie inštitúcií na presadzovanie osobných záujmov.

 

Líder Mostu zopakoval požiadavku, aby v krajine vypísali predčasné voľby, zdôrazniac, že premiér a líder HDZ v jednej osobe Andrej Plenkovič nemá politickú legitimitu na riadenie vlády, pretože nedisponuje potrebnou väčšinou. Súčasne ho obvinil zo zodpovednosti za vnútropolitickú krízu.

 

Po demisii predsedu zasadanie parlamentu prerušili až do piatka.

 

Predstavitelia HDZ a chorvátskej opozície sa totiž zatiaľ nedohodli na tom, kto by mal viesť zákonodarný zbor. Podľa stanov parlamentu by to mal byť podpredseda z radov parlamentnej väčšiny, podľa opozície však HDZ nemá väčšinu v zákonodarnom zbore.

 

Potvrdilo sa to aj pri hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi financií, keď opozícii chýbal jediný hlas na jeho odvolanie pre obvinenia z konfliktu záujmov v súvislosti so záchranou koncernu Agrokor štátom. HDZ sa nepodarilo získať väčšinu pre svojho ministra, hlasovanie tak skončilo pomerom hlasov 75:75.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies