Odstúpil americký biskup Finn, známy z kauzy zneužívania detí

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 14:13 • 2 min
Odstúpil americký biskup Finn, známy z kauzy zneužívania detí

VATIKÁN - Vatikán dnes oznámil, že americký biskup Robert W. Finn odstúpil z úradu a že pápež František jeho rezignáciu prijal. Meno Finnhovho nástupcu na čele diecézy Kansas City-St. Joseph v štáte Missouri zatiaľ nie je známe.

slovakia

left justify in out

Finn je prvým biskupom z USA, ktorý bol uznaný vinným v škandále spojenom so sexuálnym zneužívaním maloletých kňazmi.

 

V roku 2012 ho súd odsúdil na dva roky väzenia podmienečne za zlyhanie, ktorého sa dopustil tým, že príslušné úrady neupozornil, keď v počítači jedného zo svojich podriadených kňazov našiel detskú pornografiu.

 

Biskup vtedy kňaza preložil na iné miesto, nariadil mu terapiu a zakázal mu pohybovať sa v spoločnosti detí. Súd však neskôr tohto kňaza obvinil z pohlavného zneužívania a odsúdil na 50 rokov väzenia.

 

Finnovo odvolanie z funkcie od pápeža žiadali viaceré skupiny združujúce obete sexuálneho zneužívania zo strany kňazov. On-line petíciu za Finnovo odvolanie podpísalo vyše pol milióna ľudí.

 

Obete sexuálneho zneužívania naliehajú na Vatikán, aby bral na zodpovednosť aj biskupov, keď je podozrenie, že kryjú kňazov dopúšťajúcich sa sexuálneho násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona