Odstúpenie USA od zmluvy INF môže ohroziť stabilitu v Európe

NETKY.SK • 26 November 2018, 17:28 • 2 min
Odstúpenie USA od zmluvy INF môže ohroziť stabilitu v Európe

MOSKVA - Odstúpenie Spojených štátov od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), by mohlo kriticky ohroziť bezpečnostnú situáciu v Európe.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií agentúry AP to v pondelok uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Popredný ruský diplomat vo svojom vyhlásení zdôraznil, že ak by Spojené štáty po odstúpení od INF v Európe rozmiestnili rakety stredného doletu (IRBM), umožnilo by to Washingtonu ohrozovať ciele hlboko v ruskom vnútrozemí.

 

Riabkov varoval, že ak sa Spojené štáty skutočne odhodlajú k takémuto kroku, Rusko bude nútené pristúpiť k "efektívnej odpovedi", pričom dodal, že "z podobného vývoja nebude mať prospech nikto".

 

Americký prezident Donald Trump ešte pred mesiacom deklaroval svoj zámer odstúpiť od INF uzavretej v roku 1987, čo zdôvodnil údajným porušovaním zo strany Moskvy. Kremeľ všetky obvinenia odmietol a z porušovania zmluvy obvinil Spojené štáty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies