Odstraňovanie čiernych stavieb bude povinné

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 14:10 • 2 min
Odstraňovanie čiernych stavieb bude povinné

BRATISLAVA - Návrh nového stavebného zákona, ktorý vo štvrtok predstavilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, umožňuje predchádzať vzniku nepovolených, teda čiernych stavieb. Zároveň vytvára predpoklady na ich povinné odstraňovanie. V prípade ak stavebník takúto stavbu neodstráni v určenom termíne, dopustí sa trestného činu. Sprísnia sa tiež sankcie za nepovolenú stavebnú činnosť. Dodatočné povoľovanie čiernych stavieb má trvať len rok od účinnosti zákona.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zároveň začalo širokú verejnú diskusiu k návrhu stavebného zákona, ktorá bude trvať do 15. septembra. Potom chce návrh zákona predložiť na rokovanie vlády s tým, že nadobudnúť účinnosť by mal 1. júla 2014. Súčasný stavebný zákon má takmer 37 rokov a súčasným podmienkam už nevyhovuje.

Štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby František Palko na tlačovej besede označil skoncovanie s čiernymi stavbami za veľmi dôležitý predpoklad územného poriadku. "Po prijatí nového zákona čierne stavby zmiznú z povrchu zemského, pokiaľ ide o Slovensko. Končíme s inštitútom dodatočného povolenia. Podľa novej úpravy ten, kto neuposlúchne, aby zbúral čiernu stavbu, dopúšťa sa trestného činu," povedal Palko s tým, že v prípade odsúdenia to bude môcť znamenať aj stratu slobody.

Stavebné úrady podľa nového zákona budú mať v prípade zistenia čiernej stavby povinnosť vydať rozhodnutie o zastavení pokračovania vo výstavbe. Dodávatelia plynu, elektriny a vody budú zároveň povinný odpojiť čiernu stavbu od ich dodávok. "Stavebný úrad potom zhotoviteľovi nariadi zbúranie stavby. V prípade, že zhotoviteľ i napriek tomu tak nebude konať, v prípade ak ide o právnickú osobu, bude môcť aj stratiť živnostenské oprávnenie, resp. oprávnenie podnikať," upozornil Palko. Odstránenie nepovolenej stavby bude znášať stavebník alebo zhotoviteľ na vlastné náklady. Ak ani tak nebude čierna stavba odstránená, môže sa uskutočniť jej dražba, pričom nový vlastník bude musieť stavbu odstrániť. Dražba má byť posledný nástroj, ako čiernu stavbu zlikvidovať.

"S vynútiteľnosťou práva v tejto oblasti to myslíme smrteľne vážne, aj v prípade stavieb, ktoré podľa zistení už v súčasnosti pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona možno označiť ako čierne stavby," dodal Palko. Aj ich sa má týkať spomínaný režim až po odstránenie a dražbu nepovolenej stavby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies