Odstaví nedokončená Špitálska všetky električky v Bratislave?

NETKY.SK • 18 September 2017, 14:45 • 2 min
Odstaví nedokončená Špitálska všetky električky v Bratislave?

BRATISLAVA - Podľa prepočtov odborníkov by sa stavba mohla omeškať aj o dva mesiace. Či výmenu koľajníc stavbári stihnú dokončiť do Vianoc, je teda otázne.

slovakia

left justify in out

Vedenie Dopravného podniku Bratislava podá pre zastavenie rekonštrukcie električkovej trate na Špitálskej ulici v hlavnom meste podnet na krajskú prokuratúru. Chce, aby preskúmala zákonnosť rozhodnutia ministerstva dopravy a výstavby, ktoré zastavenie prác požadovalo. Rekonštrukcia podľa rezortu totiž nebola povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Potvrdil to vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Zenon Mikle.

 

DPB tvrdí, že z dôvodu vynúteného zastavenia stavebných prác hrozí havarijný stav, ktorý môže vyústiť až do prerušenia premávky električiek v celej Bratislave. "Je našou najvyššou prioritou podniknúť rýchle a efektívne kroky, aby MHD bola obmedzená čo najkratší čas. DPB je nútený vzhľadom na vzniknutú situáciu podať čo najskôr žiadosť o nové stavebné povolenie. Dovtedy bude realizovať zabezpečovacie práce na základe ohlášky na Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK)," povedal generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

 

V súvislosti s predĺžením lehoty výstavby z dôvodu vynúteného zastavenie stavebných prác DPB identifikoval bezprostredne hroziaci havarijný stav. Ten môže vzniknúť najmä kolapsom dopravy, ale aj zvýšeným energetickým zaťažením električkového úseku od triangla Vazovova po triangel Námestie SNP. "Predĺženie lehoty výstavby na základe rozhodnutia ministerstva dopravy totiž posúva dokončenie rekonštrukcie až na zimné obdobie. S tým súvisiaca zmena prevádzkovej teploty vyvolá aj zvýšené energetické zaťaženie, ktorého dôsledkom môžu byť výpadky napájania v danom úseku a hrozí následné prerušenie premávky električkovej trakcie v celej Bratislave," varuje DPB.

 

Okrem zastavenia premávky električiek hrozí aj predraženie celého plánovaného projektu rekonštrukcie električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave, a to predovšetkým vzhľadom na náklady súvisiace so zabezpečovacími prácami pri zastavení výstavby.

 

Rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej ulici dočasne pozastavili začiatkom minulého týždňa. Za vzniknutú situáciu môže rozdielny právny názor medzi BSK a ministerstvom dopravy. Odborník na stavebné právo a karlovoveský miestny poslanec Vladimír Dulla odhaduje zastavenie prác na minimálne osem až deväť týždňov.

 

Rezort dopravy pre TASR uviedol, že teraz sa musí vec vrátiť na opätovné konanie a doplnenie dokazovania. "Tento proces je v prípade trate v kompetencii BSK a v prípade povoľovania zastávky v kompetencii mesta," priblížila minulý týždeň hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

 

BSK tvrdí, že stavebné povolenie bolo účastníkom konania riadne doručené a právoplatnosť rozhodnutia bola vyznačená správne. Rovnako deklaruje, že bude aj pri oznámení opätovného stavebného konania postupovať striktne podľa zákona.  

 

Rekonštrukcia električkovej trate za viac ako 2,5 milióna eur sa týka úseku od zastávky na Kamennom námestí po odbočenie električiek za križovatkou Mickiewiczova - Americké námestie – Špitálska. Práce boli spustené začiatkom augusta a podľa odhadov mali trvať tri mesiace. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona