Odstaví Európa Nord Stream kvôli Ukrajine? Zelenskyj je za!

NETKY.SK • 24 August 2022, 16:46 • 2 min
Odstaví Európa Nord Stream kvôli Ukrajine? Zelenskyj je za!

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda počas návštevy Kyjeva vyzval na odstránenie plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori medzi Ruskom a Nemeckom. Uviedol to na rokovaní tzv. Krymskej platformy.

slovakia

left justify in out

Duda vyhlásil, že v súvislosti so vzťahmi s Moskvou už „neexistuje šanca na návrat k normálnosti." Poľsko spolu s ďalšími krajinami východnej Európy už dlhší čas kritizuje tento spoločný projekt Ruska a Nemecka, ktorý podľa nich upevňuje moc Kremľa nad Európou a ohrozuje bezpečnosť celého kontinentu.

 

img


Nemecká vláda odmietla plynovod uviesť do prevádzky ešte vo februári pre hroziaci ruský útok na Ukrajinu. V Berlíne má však projekt Nord Stream 2 stále svojich podporovateľov, pripomína DPA.

 

Projekt Nord Stream2 v hodnote 11 miliárd dolárov bol dokončený vlani v septembri 2021 a polovicu výdavkov hradil ruský štátny energetický gigant Gazprom.  Keď Berlín zablokoval projekt v odvetnom kroku proti ruskej invázii na Ukrajinu, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier povedal, že bolo možno „veľkou chybou“ schváliť projekt s Moskvou.
 

img


K Nord Stream2 sa ešte v apríli vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pre médiá vtedy uviedol: „Plne súhlasíme s Poľskom( Poliaci už v apríli chceli, aby NS2 prestal fungovať navždy). Nord Stream2 ohrozuje Európu ako celok, a preto je tento projekt aboslútne neprijateľný. Sme za to, aby sa diverzifikovali zdroje dodávaok energie v rámci trojuholníka USA, Poľsko a Ukrajina." 

 

Z domova: Matovič: „Roky som nedovolenkoval, lebo som bojoval so smeráckou mafiou o Slovensko."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies