Odstavenie Asada od moci by bolo prekročením "červenej čiary"

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 21:18 • 2 min
Odstavenie Asada od moci by bolo prekročením "červenej čiary"

BEJRÚT - Odstavenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada od moci by bolo pre Irán ako jeho spojenca prekročením "červenej čiary". Vyhlásil to poradca najvyššieho iránskeho duchovného vodcu Alí Akbar Velájatí, ktorého dnes s odvolaním sa na miestne médiá cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Velájatího "Irán verí, že vláda Bašára Asada zostane pri moci až do vypršania jeho prezidentského mandátu". Velájatí ako popredný poradca ajatolláha Alího Chameneího pre zahraničnú politiku ďalej zdôraznil, že o budúcnosti svojej krajiny a svojho prezidenta môže rozhodnúť výlučne sýrsky ľud.

 

Asada zvolili do ďalšieho sedemročného prezidentského obdobia v roku 2014 vo voľbách, ktoré sa konali na území pod kontrolou jeho vládnych síl. Sýrska opozícia voľby v drvivej miere odsúdila a bojkotovala. Teherán je kľúčovým spojencom Damasku počas celého obdobia päťročnej občianskej vojny.

 

Pri dnešných náletoch na sýrske mesto Rakka, považované za baštu extrémistov, zahynulo najmenej 32 ľudí vrátane ôsmich civilistov, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Pri náletoch zameraných na civilné lokality bolo zabitých 24 militantov tzv. Islamského štátu (IS).

 

Podľa aktivistov táto džihádistická teroristická skupina začala dnes rozsiahlu ofenzívu pozdĺž sýrsko-tureckých štátnych hraníc, pričom v tejto oblasti obsadila dve dediny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona