Odškodniť obete japonskej okupácie musí aj Mitsubishi

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 15:13 • 2 min
Odškodniť obete japonskej okupácie musí aj Mitsubishi

SOUL - Súd v juhokórejskom meste Pusan v utorok potvrdil nárok piatich zosnulých na odškodné od japonskej strojárskej spoločnosti Mitsubishi, pre ktorú nútene pracovali počas 35-ročnej japonskej okupácie krajiny.

slovakia

left justify in out

Súd nariadil Japoncom vyplatiť rodinám poškodených v prepočte viac ako 270-tisíc eur ako kompenzáciu za nútenú prácu. Ide o druhý podobný verdikt v krátkom čase. Ten prvý vyriekol súd v Soule pred takmer tromi týždňami, keď japonskej oceliarskej firme Nippon nariadil odškodniť štyroch dôchodcov sumou v prepočte takmer 80-tisíc eur ako kompenzáciu za nevyplatené mzdy a porušenie ich ľudských práv.

Japonské súdy námietky poškodených Juhokórejčanov a Čínanov pre porušovanie ich práv z čias japonskej okupácie zamietajú. Argumentujú pritom dohodou spred takmer 50 rokov o znovuobnovení vzťahov medzi Tokiom a Soulom, ktorá podľa nich uzatvára všetky spory z vojnových čias. Nippon Steel aj Mitsubishi potvrdili, že sa odvolajú na najvyšší juhokórejský súd.

Japonsko okupovalo Kórejský polostrov v rokoch 1910 až 1945. Státisíce Kórejčanov vtedy muselo pracovať pre japonský zbrojársky a iný priemysel. Odhaduje sa, že nútené práce využívalo takmer 300 existujúcich japonských firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies