Odškodnenie pozostalým obetí teroru v Paríži nepatrí, rozhodol súd

NETKY.SK • 18 Júl 2018, 19:03 • 2 min
Odškodnenie pozostalým obetí teroru v Paríži nepatrí, rozhodol súd

PARÍŽ - Poškodení a pozostalí obetí teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015 neuspeli so žalobou proti francúzskemu štátu.

slovakia

left justify in out

Správny súd v Paríži totiž v stredu konštatoval, že nenašiel žiadne indície pre vážne pochybenie úradov pred útokmi islamistov a zamietol požiadavky žalujúcich občanov na odškodnenie.

 

Hlavným argumentom žalujúcich bolo údajne nedostatočné monitorovanie páchateľov, ktorých úrady sčasti poznali a registrovali ako zradikalizovaných.

 

Súd však konštatoval, že súčasťou predmetnej databázy sú rádovo tisícky údajov o podozrivých a navyše to nie je ešte indikátorom reálneho nebezpečenstva danej osoby. Príprava útokov prebehla v Sýrii a v Belgicku a úradom známi atentátnici pricestovali do krajiny iba krátko pred krviprelievaním.

 

Podľa názoru správneho súdu nemožno obviniť z pochybenia ani políciu pre nedostatočné bezpečnostné opatrenia v okolí hudobného klubu Bataclan.

 

Aj keď francúzske tajné služby dostali v auguste 2015 informáciu, že medzi potenciálne terče džihádistov z Islamského štátu (IS) patrí aj sieň pre usporadúvanie koncertov, nič vtedy nenaznačovalo, že by mohlo ísť o Bataclan, kde traja islamisti pripravili napokon o život 90 ľudí. 

 

Séria koordinovaných teroristických útokov v metropole na Seine si v 13. novembrový deň roku 2015 vyžiadala životy 130 ľudí.

 

Salaha Abdeslama obvinili z vrážd a použitia zbraní, zostane pod dohľadom osobitného tímu dozorcov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies