Odškodné pre automobilky za clo môže prevýšiť aj ich náklady na mzdy

NETKY.SK • 5 November 2016, 19:01 • 2 min
Odškodné pre automobilky za clo môže prevýšiť aj ich náklady na mzdy

LONDÝN - Odškodnenie automobiliek v Británii za prípadné zavedenie exportného cla po brexite, môže stáť vládu v Londýne viac, ako sú náklady firiem na mzdy pre ich britských zamestnancov. Vyplýva to z analýzy, ktorú si nechala vypracovať agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Japonská automobilka Nissan v septembri pohrozila, že plánovanú investíciu v britskom závode Sunderland zastaví, ak jej vláda nesľúbi kompenzácie za prípadné zavedenie cla po odchode Británie z Európskej únie (EÚ). Britská premiérka Theresa Mayová koncom októbra automobilku ubezpečila, že jej poskytne podporu, aby si udržala konkurencieschopnosť na európskom trhu aj po brexite. Nissan na oplátku potvrdil, že postaví novú výrobnú linku v Sunderlande.

 

Podrobnosti o kompenzáciách ani jedna strana nezverejnila. Reuters odhaduje, že ak Británia nedosiahne s EÚ dohodu o voľnom obchode, výrobcovia áut v Spojenom kráľovstve môžu očakávať zavedenie exportného cla zhruba vo výške 10 %. To je totiž tarifa, ktorú pri exporte do EÚ platia ostatné automobilky z krajín mimo bloku.

 

Náklady vlády na kompenzácie pre Nissan, ktorý do EÚ vyvezie ročne autá za 2,9 miliardy libier (3,27 miliardy eur), by sa tak mohli vyšplhať na 290 miliónov GBP. To je dokonca o niečo viac ako vlaňajšie náklady automobilky na mzdy v jej hlavnom závode Sunderland, ktoré dosiahli 288 miliónov GBP.

 

Tento výpočet signalizuje, že náklady štátu na kompenzácie za zavedenie cla na vývoz áut z Británie do EÚ, môžu prevýšiť výdavky na mzdy pre zamestnancov automobiliek.

 

Je to síce len odhad, ale aj podľa profesora Kevina Farnswortha, z Univerzity v New Yorku, ktorý je expertom na vládne dotácie, je už dnes viac ako jasné, že prípadná pomoc automobilkám po zavedení cla, určite prevýši predchádzajúce dotácie, ktoré vláda poskytla britskému priemyslu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona