ODS je v prieskume najnižšie od pádu Klausovej vlády

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 10:24 • 2 min
ODS je v prieskume najnižšie od pádu Klausovej vlády

PRAHA - Voľný pád českej vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS) pokračuje. Podľa prieskumu agentúry ppm factum by získala iba 13,3 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

"ODS by po prvý raz od sarajevského atentátu získala menej ako 15 percent hlasov," komentovala výsledky agentúra v tlačovej správe. Sarajevským atentátom nazýva prezident Václav Klaus udalosti z jesene 1997, keď padla jeho vláda. V tom čase bol v Sarajeve, pripomína dnes internetový server iDNES.cz.Aj keď opozičná ČSSD v prieskume jasne vedie s 25,9 percentami, nemala by spoločne s komunistami väčšinu. Komunistom agentúra prisudzuje 13,6 percenta hlasov, čo je trochu viac než v prípade ODS, ale občianski demokrati by mali o jedno kreslo viac.

"To je dôsledok volebného systému, podľa ktorého sa kreslá rozdeľujú po krajoch," povedal iDNES.cz šéf agentúry Jan Herzmann. Druhou najsilnejšou stranou je teraz TOP 09 s podporu 16,5 percenta opýtaných. ODS rieši vnútorné problémy, ktoré vyvrcholili zrušením niekoľkých oblastných združení, a za svojím partnerom vo vláde zaostáva.

Ak by sa ČSSD chcela dohodnúť s komunistami na vláde, museli by zohnať ešte tretieho partnera, ktorým by mohla byť Strana práv občanov Zemanovci so 7,5 percentami hlasov. Spoločne tieto tri strany vládnu v Zlínskom kraji, kde utvorili koalíciu po jesenných voľbách.

Šiestou stranou v Snemovni by podľa prieskumu bola KDU-ČSL. Ľudovci by so 7,8 percentami hlasov mali 15 kresiel. Spolu s ľudovcami a zemanovcami by mali sociálni demokrati 97 kresiel, teda presne toľko ako s komunistami. Teoreticky možná by však bola dohoda ČSSD s TOP 09. Dohromady by tieto strany mali 106 mandátov.

Prieskum ppm factum sa konal od 21. februára do 4. marca na vzorke 958 občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona