Odročil pojednávanie o vyvlastňovacom zákone

NETKY.SK • 24 November 2010, 12:55 • 2 min
Odročil pojednávanie o vyvlastňovacom zákone

Odročil pojednávanie o vyvlastňovacom zákone

slovakia

left justify in out

img

Ani takmer tri roky od podania návrhu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na začatie konania o súlade častí zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest, takzvaného vyvlastňovacieho zákona, s Ústavou SR dnes Ústavný súd (ÚS) SR nerozhodol.
      Dôvodom bola neprítomnosť ministra vnútra Daniela Lipšica. Ten má zastupovať skupinu poslancov, ktorí návrh na ÚS predložili. Ako uviedla predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková, Lipšic sa z pojednávania ospravedlnil pre účasť na rokovaní Bezpečnostnej rady SR. Podobne sa ospravedlnil i predseda Národnej rady SR Richard Sulík, ako aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
      Lipšic požiadal o odročenie pojednávania a ÚS rozhodol, že bude pokračovať 26. januára 2011 o 10.00 h.
      Dôvodom podania podľa skupiny poslancov NR SR bolo, že zákon umožňuje stavanie diaľnic aj na súkromných pozemkoch bez súhlasu ich majiteľa. "Opozičné strany sú za urýchlenie dostavby diaľnic, ale nie na úkor ľudských práv," povedal vtedy poslanec Gábor Gál. Podľa Lipšica ÚS mal vydať predbežné opatrenie, ktoré pozastaví účinnosť zodpovedajúcich ustanovení zákona čo najskôr, lebo hrozia nezvratné škody. Ak totiž štát raz začne na súkromnom pozemku stavať diaľnicu, už ho nie je možné vrátiť do pôvodného stavu.
      Takýto precedens by podľa Lipšica znamenal, že "vlastníctvo žiadneho občana nie je v bezpečí". Zákon podľa neho umožňuje nielen, aby štát musel mať vlastnícke právo na pozemky až pre potreby kolaudačného konania, ale dokonca za určitých podmienok umožňuje diaľnicu pred kolaudáciou využívať. Formálny vlastník pozemku ho tak de facto nemôže využívať na pôvodné účely, za čo mu zákon nepriznáva žiadnu náhradu. "Nie je tam ani žiadna lehota pre štát, dokedy musí vysporiadať pozemky," doplnil Gál.
      Voči postupu štátu sa podľa Lipšica vlastník pozemku môže brániť individuálnym podaním na Ústavný súd SR, ale až po vyčerpaní všetkých opravných prostriedkov.
      "Zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach na výstavbu diaľnic a ciest pre motorové vozidlá je podľa nášho názoru v súlade s Ústavou SR," reagoval v roku 2008 pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Marián Jánošík. Iniciatíva poslancov NR SR je podľa neho využitím ich ústavného práva.
      Zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá platí od 1. januára 2008, jeho zámerom je urýchliť výstavbu dopravnej infraštruktúry na Slovensku.
      Nový zákon prináša rýchlejšiu administratívnu prípravu výstavby diaľnic, zavedenie inštitúcie predbežného geometrického plánu, nové opatrenia v súvislosti so zjednodušením vyvlastňovania a novelizuje aj katastrálny zákon.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies