Odpúšťať je nesmierne dôležité, myslí si Jana Kirschner

NETKY.SK • 20 Február 2019, 08:49 • 2 min
Odpúšťať je nesmierne dôležité, myslí si Jana Kirschner

BRATISLAVA - Slovenská speváčka Jana Kirschner, ktorá sa nedávno zviditeľnila pesničkou Dunaj pre film Ostrým nožom inšpirovaný vraždou Daniela Tupého, považuje za nesmierne dôležité vedieť i v ťažkej a tragickej situácii odpustiť.

slovakia

left justify in out

„Je to veľmi ťažké, ale práve preto sme podľa mňa ľudia, aby sme dokázali aj takú strašnú vec, ako je vražda nevinného človeka, odpustiť a prijať. A takisto verím, že každý z tých ľudí, ktorí sa niečoho dopustili, má právo na to, aby sa zmenil. Všetci sa neustále meníme, takže je podľa mňa veľmi dôležité nesúdiť. Súdenie totiž zas vyvoláva len negatívnu emóciu a opäť to môže skončiť len bojom. A áno, na jednej strane je dôležité odpustiť, pochopiť a nesúdiť, ale na tej druhej je dôležité o týchto veciach aj rozprávať a nezabúdať na ne, aby sa predchádzalo ďalším podobným situáciám,“ uviedla speváčka.

 


Ako známa interpretka prezradila, sama v minulosti často chodila na Tyršovo nábrežie, kde v roku 2005 zabili mladého študenta. „Chodila som na tie miesta, myslím, že všetci sme tam v určitom období chodili. Bolo to miesto, kde sa stretávali nielen muzikanti, ale aj mladí ľudia. To miesto bolo pre mňa takým symbolom slobody v Bratislave, mala som pocit, že to bol taký náš malý Berlín. Taký underground a sloboda, v jednom období tam chodili asi všetci a práve, keď som prišla do Bratislavy, zažívalo to nábrežie taký svoj najväčší moment. Pamätám si, že keď sa to stalo, nechceli sme tomu ani veriť. A je to stále vec, ktorá sa toho miesta akoby symbolicky dotkla. Dotkla sa niečoho, čo sme milovali. Myslím, že to bola, a nielen pre mňa, ale aj pre veľa ďalších ľudí, ktorí tam chodili, taká symbolická bodka za nejakou érou,“ zaspomínala si speváčka, ktorá sa rovnako ako mnohí mladí ľudia v tom čase rada občas túlala nočnou Bratislavou.

 


Napriek tomu však podľa vlastných slov vonku nikdy nič nepríjemné nezažila. „Ja takéto zážitky a skúsenosti našťastie nemám, aj keď som absolvovala dosť veľa všelijakých nočných potuliek a neonacistov a rôznych výtržníkov bolo v tom čase na uliciach veľa. Mnohí muzikanti, ktorých poznám, mi hovorili, že sa stretli s takýmito situáciami, našťastie išlo väčšinou len o nejakú slovnú potýčku, možno niektorí z nich zažili aj nejakú bitku, no myslím, že väčšinou išlo o slovný útok. Ale aj to je nepríjemné, aj to je vec, ktorá človeka vydesí a zasiahne,“ uznala 40-ročná rodáčka z Martina.

 


Do čerstvej skladby Dunaj vtesnala pritom nielen spomienku na Tupého, ale reflektuje v nej i minuloročnú tragickú udalosť, keď brutálne zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. „Dunaj je symbol. Tá pesnička hovorí o tom, ako tá rieka stále prináša a odnáša veci. Je to pre mňa taký symbol života a nevinnosti, ktorá nám v istom momente bola zobratá a vyjadruje ten pocit bezpečia, ktorý si myslím, že veľmi veľká väčšina z nás minulý rok stratila,“ priblížila Kirschner, podľa ktorej by umelci mali prostredníctvom svojej tvorby bezpodmienečne zaujať vždy stanovisko k spoločenskej situácii v ich domovskej krajine. „Proti násiliu je podľa mňa najlepšie bojovať práve umením, preto vznikla aj skladba Dunaj. Aj keď sme európska krajina a prešli sme veľký kus cesty, je potrebné, aby sa o veciach, ktoré hýbu krajinou, rozprávalo. A umelci majú tú výhodu, že o nich môžu rozprávať mierovou a pokojnou cestou. Otvárame síce horúce témy, ale nerobíme to cez násilie, cez strach či cez nejaký tlak. A pomenúvať veci cez metafory je napokon niekedy oveľa silnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať,“ uzavrela speváčka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona