Odporcov brexitu medzi britskými voličmi pribúda, mnohí sa ešte nerozhodli

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 14:15 • 2 min
Odporcov brexitu medzi britskými voličmi pribúda, mnohí sa ešte nerozhodli

BRUSEL - Podiel britských voličov, ktorí chcú, aby Spojené kráľovstvo zostalo v Európskej únii, je na úrovni 45 percent. Tábor podporujúci brexit - odchod krajiny z EÚ - má 38-percentnú podporu a podiel nerozhodnutých voličov stále rastie.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes agentúra Reuters na základe prieskumu verejnej mienky spoločnosti ComRes pre britský denník The Sun. Výskum bol uskutočnený minulý týždeň na základe telefonických rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 1002 britských občanov s volebným právom. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ bolo stanovené na 23. júna, pričom oficiálna predreferendová kampaň sa začala v piatok 15. apríla.

 

Volebná komisia určila dva oficiálne tábory, ktoré budú v najbližších desiatich týždňoch pred hlasovaním bojovať o priazeň voličov. Zástancovia ďalšieho členstva v únii sa aktivizujú pod heslom The In Campaign (Kampaň za zotrvanie) a priaznivci brexitu lákajú voličov pod heslom Vote Leave (Hlasuj za odchod).

 

Predošlé prieskumy verejnej mienky naznačili, že hlasovanie bude tesné, britské stávkové kancelárie však predpokladajú, že voliči predsa len zahlasujú za zotrvanie svojej krajiny v EÚ.

V prieskume pre The Sun až 17 percent Britov uviedlo, že nie je rozhodnutých, ako v referende hlasovať. V marcových prieskumoch patrilo do tábora nerozhodných len 11 percent respondentov. Pätina nerozhodnutých voličov sú ženy, zatiaľ čo iba 14 percent britských mužov s hlasovacím právom sa ešte nerozhodlo, ako budú 23. júna hlasovať.

 

"Je zrejmé, že ohľadom tohto referenda existuje značný zmätok, čo svedčí o nejasnosti oboch kampaní. Treba mať na pamäti, že pre mnohých Britov, ktorí ešte majú dva mesiace na to, aby sa rozhodli, ide o novú otázku," vysvetlil pre britský denník riaditeľ politických štúdií ComRes Tom Mludzinski.

 

Ďalším záverom sociologického prieskumu je, že vyše tretina Britov - 36 percent - vyhlásila, že sú dianím okolo referenda už znudení. Iba 22 percent opýtaných sú jeho konaním nadšení. Zároveň však až 85 percent Britov priznáva, že nadchádzajúce referendum je "dôležitým okamihom v britských dejinách".

 

Ďalší prieskum, uskutočnený minulý týždeň spoločnosťou YouGov, naznačil, že 40 percent Britov by hlasovalo za zotrvanie svojho štátu v EÚ, 39 percent chce hlasovať za odchod, kým zvyšok voličskej základne sú buď nerozhodnutí voliči alebo tí, ktorí sa referenda ani nechcú zúčastniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies