Odporca Obamacare Tom Price má byť Trumpovým ministrom zdravotníctva

NETKY.SK • 29 November 2016, 08:26 • 2 min
Odporca Obamacare Tom Price má byť Trumpovým ministrom zdravotníctva

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump chce za nového ministra zdravotníctva vymenovať 62-ročného Toma Pricea, ktorý je kritikom kontroverznej reformy zdravotného poistenia známej ako Obamacare.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v noci nadnes denníky New York Times a Washington Post s odvolaním sa na predstaviteľa Republikánskej strany s tým, že Trump toto svoje rozhodnutie oficiálne oznámi v priebehu dneška.

 

Price je vyštudovaným ortopedickým chirurgom a šesťnásobným kongresmanom za štát Georgia; podobne ako Trump je ostrým kritikom reformy zdravotníctva odchádzajúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu.

 

Počas predvolebnej kampane Trump vyhlásil, že ako hlava štátu zruší dôležité zákony a nahradí ich inými, čo sa týka aj Obamacare. Zákon z roku 2010 meniaci dobrovoľné zdravotné poistenie na povinné označil za katastrofu.

 

"Keď 8. novembra vyhráme a zvolíme si republikánsky Kongres, budeme okamžite schopní zrušiť a nahradiť Obamacare. Musíme to urobiť. Požiadam Kongres o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Bude to pre mňa veľká pocta, a tiež pre vás, pre celú krajinu. Obamacare treba nahradiť. A my to urobíme a urobíme to veľmi, veľmi rýchlo. Je to katastrofa," vyhlásil Trump začiatkom novembra na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia.

 

Po svojom zvolení však čiastočne zmenil rétoriku a v jednom rozhovore povedal, že zvažuje ponechať aspoň časť tejto legislatívy.

 

S nomináciou Pricea už na Twitteri vyslovil súhlas Trumpov poradca Newt Gingrich, podľa ktorého je kongresman tou správnou osobou na presadenie zrušenia Obamacare v zákonodarnom zbore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies