Odpočúvanie Sarkozyho a jeho právnika bolo legálne

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 13:39 • 2 min
Odpočúvanie Sarkozyho a jeho právnika bolo legálne

PARÍŽ - Vyšetrujúci sudcovia neporušil žiadny zákon, keď povolil nahrávanie rozhovorov medzi bývalým francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a jeho právnikom v korupčnej afére. Rozhodol o tom dnes odvolací súd v Paríži, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tento verdikt je novou ranou pre súčasného šéfa konzervatívnej opozičnej strany Únia za ľudové hnutie (UMP), ktorý hodlá kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2017, pretože umožňuje pokračovať vo vyšetrovaní.
     

Sarkozyho právnici uviedli, že ich "zásadné" námietky proti vyšetrovaniu boli zamietnuté. Zároveň oznámili, že sa mienia obrátiť na kasačný súd.
     

Vyšetrovanie exprezidenta sa začalo v júli 2014 na základe odpočutých telefonických hovorov s jeho právnikom Thierrym Herzogom. Sarkozy sa mal pokúsiť podplatiť sudcu kasačného súdu s cieľom získať informácie o priebehu konania, ktoré sa ho týka, resp. ovplyvniť ho.
     

Odpočúvanie sa uskutočnilo v spojitosti s podozrením, že na Sarkozyho predvolebnú kampaň v roku 2007 prispel mnohými miliónmi eur vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, čo exprezident opakovane poprel.
     

Sarkozyho právnici chceli na odvolacom súde dosiahnuť zákaz použitia prepisu odpočutých telefonických hovorov. Ak by uspeli, momentálne pozastavené vyšetrovanie 60-ročného Sarkozyho, ktorý prehral voľby hlavy štátu v roku 2012, by pravdepodobne nemohlo pokračovať.
     

Teraz však hrozí, že vyšetrovanie by mohlo viesť k procesu. Sarkozy je pritom zapletený do ďalších afér, ktoré by mu mohli uškodiť. Napríklad ho podozrievali, že na kampaň získal financie aj od najbohatšej Francúzky Liliane Bettencourtovej, dedičky kozmetického impéria L'Oréal. Toto vyšetrovanie však bolo medzičasom zastavené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona