Odpočty z bločkov žiadali podľa kontroly najmä schránkové firmy

NETKY.SK • 19 August 2015, 10:48 • 2 min
Odpočty z bločkov žiadali podľa kontroly najmä schránkové firmy

BRATISLAVA - Kontrolóri finančnej správy sa v poslednom období zamerali na firmy, ktoré si v kontrolnom výkaze dane z pridanej hodnoty uplatňovali vysokú sumy hotovostných bločkov.

slovakia

left justify in out

Preverili takmer 150 firiem pričom sa preukázalo, že takmer tretina z nich boli iba schránkové firmy. "Takýmto podnikateľom budeme rušiť registráciu na daň z pridanej hodnoty," informuje finančná správa.

 

Z celkovo 144 kontrolovaných spoločností bolo podľa zistení 68 reálnych firiem, ktoré vykonávajú ekonomickú činnosť. V ďalších 27 firmách figurovali ako konatelia zahraničného osoby, prípadne mali pobyt v iných členských štátoch Európskej únie, pričom 24 z týchto spoločností sa nedalo kontaktovať. Zvyšných 49 subjektov boli schránkové nekontaktné firmy. Perličkou bol podľa finančnej správy prípad, keď hľadali konateľa na kontaktnej adrese, kde sa dozvedeli, že sa tam už niekoľko rokov nezdržiava a údajne žije niekde v lese v okolí.

 

Všetkých 144 kontrolovaných subjektov si pritom v rámci kontrolného výkazu dane z pridanej hodnoty uplatňovalo z transakcií na základe hotovostných bločkov nadmerné odpočty v sume 8,292 mil. eur. Výška odpočtu u nekontaktných schránkových daňových subjektov, ktoré si uplatňovali odpočítanie dane, bola 5,106 mil. eur. "Kontrolóri preveria všetky získané doklady. V prípade podozrení otvoríme riadnu daňovú kontrolu. Nekontaktným subjektom a subjektom s fiktívnym sídlom bude po splnení zákonom stanovených podmienok zrušená registrácia na daň z pridanej hodnoty," uvádza finančná správa s tým, že kontrolná akcia trvá až do odvolania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona