Odpisy pohľadávok na Slovensku patria medzi najnižšie v SVE

NETKY.SK • 14 September 2013, 10:56 • 2 min
Odpisy pohľadávok na Slovensku patria medzi najnižšie v SVE

BRATISLAVA – Slovenské podniky hlásia jednu z najnižších mier odpisov pohľadávok v strednej a východnej Európe (SVE). Zo všetkých neuhradených faktúr idú na odpis len 4 %, čo je oproti minulému roku pokles o 0,7 %. Priemer za celý región je 4,9 %. Vyplýva to z výsledkov štúdie spoločnosti EOS European Payment Practices (Platobné zvyklosti v Európe).

slovakia

left justify in out

"Dôvodom nízkych odpisov pohľadávok je rozšírenie spolupráce s externými poskytovateľmi služieb zo strany Slovákov," tvrdí konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes. V roku 2013 využila viac ako polovica podnikov (52,3 %) na časť svojho manažmentu pohľadávok externé subjekty. V predchádzajúcom roku predstavoval tento podiel len 42,7 %. V celej SVE tvorí podiel externých poskytovateľov týchto služieb priemerne 46,7 %. "Keď podniky spolupracujú s odborníkmi na manažment pohľadávok, mali by ich čo najskôr zapojiť do upomienkového procesu," domnieva sa Šoltes. Slovenskí zákazníci pritom nie sú najzodpovednejší platiči. Miera ich splácania medziročne klesla zo 74,7 % na 73,7 %. Tým sa Slováci nachádzajú tesne nad priemerom regiónu 73,5 %.

 

Hlavným dôvodom pre oneskorené alebo vôbec nezaplatené faktúry zo strany slovenských súkromných osôb je podľa štúdie všeobecná hospodárska situácia. "Platobná morálka podnikov je ovplyvnená hlavne platobnými výpadkami vlastných zákazníkov, čo zvykne byť dôvodom spustenia reťazovej reakcie," uzavrel Šoltes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona