Odpadky postupne odvezieme, sľubuje starostka Paríža

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 11:50 • 2 min
Odpadky postupne odvezieme, sľubuje starostka Paríža

PARÍŽ - Parížska starostka Anne Hidalgová dnes prisľúbila, že všetok odpad, ktorý sa na uliciach mesta zhromažďuje v dôsledku štrajku smetiarov, bude odvezený.

slovakia

left justify in out

V dnešnom rozhovore pre rozhlas RMC a televíziu BFMTV súčasne apelovala na vládu, aby viedla dialóg s odborármi z konfederácie CGT, ktorí sa štrajkom domáhajú zmien v reformách zákonníka práce alebo ich úplného stiahnutia.

 

Podľa Hidalgovej sa s odvozom vriec s odpadkami i ďalším odpadom z ulíc Paríža začalo vo štvrtok. Na dnes radnica najala ďalšie nákladné vozidlá, ktoré odpadky zvezú. Poznamenala však, že "návrat do normálu potrvá niekoľko dní".

 

Hidalgová nespresnila, kam sa odpadky budú zvážať. Spaľovňa odpadu v Ivry-sur-Seine, ktorá je najväčšou v parížskom regióne i krajine, však vzhľadom na štrajk nepracuje. Podľa BFMTV sa zamestnanci technických služieb parížskej radnice a obsluha spaľovne vo štvrtok rozhodli, že vo svojom štrajku budú pokračovať až do budúceho utorka, keď sa má vo Francúzsku konať celoštátny deň protestov proti reforme zákonníka práce.

 

V situácii, keď štátny tajomník ministerstva dopravy Alain Vidalies vylúčil nové rokovania s odborármi zo železničnej spoločnosti SNCF, sa Hidalgová dnes opäť vyslovila za dialóg, pretože "je lepší ako metódy spočívajúce v údere päsťou do brady".

 

Preplnené kontajnery a haldy vriec a škatúľ s odpadkami sa v uplynulých dňoch hromadili na chodníkoch väčšiny parížskych štvrtí, čo vyvolalo veľkú nespokojnosť obyvateľov i obchodníkov a majiteľov kaviarní a reštaurácií, ktorým zápach odháňa klientov.

 

"Prekáža mi to, je to špinavé, cítime sa bezmocní," uviedla Nadine z 9. parížskeho obvodu pre portál 20minutes.fr. Vyslovila obavy, že zápach sa bude so stúpajúcimi teplotami vzduchu zhoršovať a odpadky prilákajú aj potkany.

 

Podľa nej táto situácia poškodzuje obraz Paríža i Francúzska v očiach turistov, a to v čase, keď krajina hostí futbalový šampionát EURO 2016. Pripomenula tiež, že Parížania sú okrem toho ťažko skúšaní aj niekoľko dní trvajúcim štrajkom zamestnancov železničnej spoločnosti SNCF, ktorý komplikuje premávku prímestských rýchlovlakov premávajúcich aj v rámci Paríža.

 

Štrajk zamestnancov služieb na odvoz odpadkov sa rozšíril okrem Paríža aj do ďalších miest. K smetiarom sa pridali aj zamestnanci viacerých spaľovní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies