Odpad odhodený na zem na Slovensku sa môže dostať do mora

NETKY.SK • 24 Október 2022, 13:27 • 2 min
Odpad odhodený na zem na Slovensku sa môže dostať do mora

BRATISLAVA - Približne desať miliónov ton plastového odpadu končí ročne v moriach a oceánoch. Patria medzi ne obaly, PET fľaše, jednorazové igelitové vrecká, hygienické potreby alebo cigaretové ohorky.

slovakia

left justify in out

Aj odpad odhodený na zem na Slovensku sa môže prostredníctvom riek, povodní či vetra dostať do mora. Informuje o tom Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR na sociálnej sieti. Odpad sa do morí a oceánov podľa Zelenej linky môže dostať z pevniny a to až 80 percent. Ďalším zdrojom sú rybárske lode. "Až 27 percent odpadu predstavuje odhodený rybársky výstroj ako napríklad siete, laná či rôzne pasce," poukazuje. Plastový odpad sa v oceáne nikdy úplne nerozloží. Namiesto toho ho slaná voda a slnečné žiarenie "rozbije" na množstvo malých kúskov. "Tie potom plávajú v spoločnosti ešte nerozpadnutého odpadu a pôsobením oceánskych prúdov vytvárajú na hladine akési odpadové špirály. Najznámejším takýmto útvarom je Veľký pacifický kôš, ktorý sa nachádza v severnej časti Tichého oceánu," vysvetľuje linka. Dodáva, že jeho rozloha môže mať až 1,6 milióna kilometrov štvorcových. Určitá časť odpadov skončí vyplavená na pobrežiach.

 

img

 

Odpad je problémom aj pre morské živočíchy, ktoré si mýlia plast s potravou. "Odhaduje sa, že 90 percent všetkých morských vtákov a 52 percent korytnačiek plasty konzumuje. Žalúdok naplnený nestráviteľným odpadom môže zamedziť prijímaniu ďalšej potravy a zviera tak zomiera od hladu," skonštatovala Zelená linka. Do odpadu sa tiež môžu podľa nej zvieratá zamotať, čo pre nich znamená takmer smrť, keďže tak nemôžu uniknúť pred predátorom či prijímať potravu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies