Odovzdávanie kráľovskej moci zavŕšil koncert na počesť Beatrix

NETKY.SK • 2 Február 2014, 09:17 • 2 min
Odovzdávanie kráľovskej moci zavŕšil koncert na počesť Beatrix

ROTTERDAM - Pestrý hudobný galavečer usporiadali Holanďania v sobotu v Rotterdame na počesť bývalej kráľovnej Beatrix (76), ktorá sa pred deviatimi mesiacmi vzdala po 33 rokoch vládnutia trónu v prospech svojho syna, kráľa Viliama Alexandra.

slovakia

left justify in out

V závere 90-minútového koncertu si kráľ s manželkou Maximou a štyritisícové publikum uctili bývalú kráľovnú dlhým potleskom postojačky. Podujatie pod mottom Srdce a duša, ktoré prenášala televízia, bolo celoštátnou akciou na počesť Beatrix a zavŕšilo odovzdávanie moci.

Koncert odložili po augustovom úmrtí princa Frisa, druhého syna princeznej Beatrix. Princ ležal po vážnom zranení pri lavíne počas lyžovačky v Rakúsku 18 mesiacov v kóme, kým zomrel. Na sobotňajšom koncerte sa zúčastnila aj jeho vdova, princezná Mabel.

Program v koncertnej sále Ahoy pozostával zo serenád, po jednej za každý rok jej kraľovania, v podaní 33 vybraných Holanďanov. Ich vystúpenia zahŕňali klasickú hudbu, džez, rap i pop, ako aj balet a poéziu, informovala tlačová agentúra DPA.

V piatok oslávila bývalá holandská kráľovná Beatrix 76. narodeniny, a to v spoločnosti rodinných príslušníkov v paláci Huist ten Bosch v Haagu, informoval kráľovský dvor. Prvým, nezanedbateľným darčekom k narodeninám bol zrejme pre dlhoročnú panovníčku krajiny tulipánov výsledok prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého ju za pôsobenie na tróne pochválilo až 90 percent respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies