Odovzdávanie cien za vizuálne efekty ovládla Gravitácia

NETKY.SK • 13 Február 2014, 16:27 • 2 min
Odovzdávanie cien za vizuálne efekty ovládla Gravitácia

USA - Medzi animovanými snímkami dominoval muzikál Ľadové kráľovstvo (2013).

slovakia

left justify in out

Dvanásty ročník odovzdávania cien Spoločnosti vizuálnych efektov (Visual Effects Society - VES) ovládlo sci-fi Gravitácia (2013). Snímka režiséra Alfonsa Cuaróna zvíťazila v hlavnej kategórii Najlepšie vizuálne efekty vo filme založenom na špeciálnych efektoch, pričom si na konto pripísala aj ďalších päť ocenení. Tie získala v kategóriách Najlepšia kompozícia hraného filmu, Najlepšia virtuálna kamera v hranom filme, Najlepšie vytvorené prostredie v hranom filme, Najlepšie modely v hranom filme a Najlepšie efekty a animované simulácie v hranom filme.

 

Najlepšou animovanou postavou v hranom filme bol podľa členov a členiek VES drak Smaug z druhej časti trilógie Hobit s podtitulom Smaugova pustatina (2013). Westernovej snímke Osamelý jazdec sa zase podarilo zvíťaziť v kategórii Najlepšie podporné vizuálne efekty vo filme a tri ocenenia získal aj obľúbený seriál Hra o tróny (2011). Medzi animovanými snímkami dominoval muzikál Ľadové kráľovstvo (2013), ktorý zvíťazil dohromady v štyroch kategóriách - Najlepšia animácia v animovanom filme, Najlepšia animovaná postava v animovanom filme, Najlepšie vytvorené prostredie v animovanom filme, Najlepšie efekty a animované simulácie v animovanom filme. 

 

Ako uvádza webstránka magazínu The Hollywood Reporter v predchádzajúcich 11 ročníkoch pritom víťaz ceny VES v kategórii Najlepšie vizuálne efekty vo filme založenom na špeciálnych efektoch získal až na tri výnimky Oscara za vizuálne efekty. V roku 2005 dostal cenu VES Harry Potter a väzeň z Azkabanu (2004), no Oscar putoval do rúk tvorcov vizuálnych efektov v druhom Spider-Manovi (2004), a v roku 2008 ocenenie od Spoločnosti vizuálnych efektov získali prví Transformeri (2007), ale Oscara dostal Zlatý kompas (2007). Predvlani zase dostala Oscara za vizuálne efekty snímka Hugo a jeho veľký objav (2011), ktorú však VES ocenila iba v kategórii Najlepšie podporné vizuálne efekty vo filme. 

 

Ceremoniál 12. ročníka udeľovania cien Spoločnosti vizuálnych efektov v hoteli Beverly Hilton moderoval herec a komik Patton Oswalt. Členovia a členky VES v 24 kategóriách ocenili filmy, televíziu, reklamy ale tiež špeciálne zábavné atrakcie. Okrem toho si cenu za celoživotné dielo na slávnosti prevzal odborník na špeciálne efekty John Dykstra a spomínaný Alfonso Cuarón dostal cenu za vizionárstvo. 

Informácie pochádzajú z webstránok www.hollywoodreporter.com a www.visualeffectssociety.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona