Odovzdali výročné ceny revue Pamiatky a múzeá

NETKY.SK • 7 September 2017, 17:20 • 2 min
Odovzdali výročné ceny revue Pamiatky a múzeá

TRNAVA - Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) na Slovensku otvorili dnes v Trnave.

slovakia

left justify in out

Súčasťou otváracieho ceremoniálu bolo aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2016. O ceny sa uchádzalo v desiatich kategóriách 101 nominovaných aktivít súvisiacich s poznaním, obnovou pamiatok alebo popularizáciou kultúrneho dedičstva.

Ocenenie v kategórii Obnova – adaptácia za minulý rok získal kolektív odborníkov z Krajského pamiatkového úradu v Trnave a ďalších inštitúcií, ktorí sa starajú o dlhodobú pamiatkovú obnovu mestského opevnenia v Trnave. Mesto investovalo do obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky za posledné dve desaťročia približne dva milióny eur. Viceprimátor Tibor Pekarčík potvrdil, že vedenie radnice chce v tejto aktivite pokračovať ešte intenzívnejšie. „Každý, kto sleduje dianie v našom meste vidí, koľko archeologických výskumov sme zabezpečili. Zaujíma nás, čo nám tu zanechali predkovia, o histórii nášho mesta chceme vedieť čo najviac,“ povedal Pekarčík. Ocenené boli aj ďalšie pozoruhodné počiny, ktoré vybrala redakčná rada revue Pamiatky a múzeá.

Štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó počas otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) pripomenul, že jedným z cieľov podujatia je zvýšiť povedomie obyvateľov o miestnom kultúrnom dedičstve a otvoriť a ukázať aj inokedy neprístupné pamiatky. Trnava ako hostiteľské mesto tohto podujatia si zároveň pripomína 30. výročie vyhlásenia centra mesta za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Do DEKD sa v Trnave zapojilo Západoslovenské múzeum, Galéria Jána Koniarka, Štátny archív v Trnave a ďalšie inštitúcie, väčšina z nich chystá na september špeciálny program. Aktivity v rámci DEKD budú počas septembra najintenzívnejšie v Trnave, ale zapoja sa do nich kultúrne ustanovizne aj v ďalších krajoch Slovenska.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Koná sa každý rok v mesiaci september približne v 50 štátoch Európy. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V posledných rokoch boli ich hostiteľom napríklad Bratislava, Košice, Poprad, Bardejov či Modra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies