Odosielateľ otráveného listu Andrejovi Babišovi dostal 15 mesiacov

NETKY.SK • 16 December 2015, 17:50 • 2 min
Odosielateľ otráveného listu Andrejovi Babišovi dostal 15 mesiacov

ĽUBĽANA/PRAHA - Na 15 mesiacov väzenia odsúdili v Slovinsku 25-ročného talianskeho študenta Ivana Cernica, a to za výrobu a šírenie zakázaných látok a falšovanie dokumentov.

slovakia

left justify in out

Ide o muža, ktorý vlani zaslal otrávený list ministrovi financií ČR Andrejovi Babišovi.


Od obvinenia z terorizmu však súd obžalovaného oslobodil. Nenašiel totiž dôkazy o priamom spojení Cernica a skupinou, ktorá sa s využitím vydierania a hrozieb pokúšala získať od vlády ČR desiatky miliónov Kč.


Cernicovi sa do výkonu trestu zaráta rok, ktorý už strávil za mrežami.


Informácie priniesli dnes tlačová agentúra STA a spravodajská televízia ČT24.


Podľa sudkyne, ktorá sa identifikovala s názorom obhajoby, Cernic obchodoval na čiernom trhu s chloridom ortutnatým a len plnil pokyny klienta, komu má túto prudko jedovatú chemikáliu zaslať.


Prokuratúra, ktorá požadovala pre obžalovaného sedem rokov za mrežami, avizovala odvolanie proti rozsudku.


Inkriminovaný list obsahujúci jedovatú látku doručili na pražský rezort financií v novembri 2014. Odosielateľa vypátrala a zadržala slovinská polícia krátko pred minuloročnými vianočnými sviatkami. Zverejnenie informácie o jeho zadržaní však podľa policajných zdrojov prekazilo vypátranie objednávateľa tohto trestného činu.


Talian žijúci v Gorici na talianskej strane hranice so Slovinskom cestoval na poštu na slovinskú stranu hranice do Novej Gorice. Pri pokuse podať tu ďalšiu zásielku ho zadržali tamojší policajti, informovali české médiá. Študent mal prístup k jedovatým látkam vďaka štúdiu veterinárstva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies