Odomknutím hladiny Dunajca sa začne letná sezóna na pltiach

NETKY.SK • 20 Apríl 2012, 06:48 • 2 min
Odomknutím hladiny Dunajca sa začne letná sezóna na pltiach

Odomknutím hladiny Dunajca sa začne letná sezóna na pltiach - Cestovanie V Červenom Kláštore a v obci Lesnica už túto sobotu 21. apríla oficiálne otvoria letnú turistickú sezónu na pltiach.

slovakia

left justify in out

img

V Červenom Kláštore a v obci Lesnica už túto sobotu 21. apríla oficiálne otvoria letnú turistickú sezónu na pltiach. Štefan Danko zo Združenia pre rozvoj Pienin a Zamaguria informoval, že kultúrny program sa začne o 10.30 h. v Kostole sv. Antona Pustovníka v Kláštore Kartuziánov v Červenom Kláštore.
      "Najprv bude odovzdávanie tradičných cien Alžbety Guntherovej – Mayerovej pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel. Nasledovať bude prezentácia Herbára Frátra Cypriána a hudobný program Vincenta Jaša," doplnil Danko. Na nádvorí Kláštora Kartuziánov bude pokračovať kultúrny a spoločenský program, v ktorom okrem iných vystúpia folklórne súbory z Pienin a Zamaguria. 
      "Pripravená je tiež ochutnávka tradičných jedál a retrospektíva udalosti z 24. apríla 1978 pri príležitosti 230. výročia zrušenia činnosti kláštora," dodal Danko. Po 13. hodine organizátori symbolicky odomknú rieku Dunajec i turistické chodníky. Nasledovať bude prvý tohtoročný splav rieky Dunajec plťami až do obce Lesnica. Program vyvrcholí spoločenským posedením s ľudovou hudbou na Chate Pieniny. 
      Hlavnými organizátormi podujatia sú obec Červený Kláštor, obec Lesnica, nezisková organizácia Cyprián a Združenie pre rozvoj Pienin a Zamaguria. "Okrem tradičných aktivít ako splav na pltiach, rafty, Zamagurské slávnosti a podobne, naši členovia organizujú počas leta napr. kláštorné divadelné hry v letných mesiacoch, break festival, výstavu starých poľnohospodárskych strojov, Dni mesta Spišská Stará Ves v júli a furmanské preteky v Osturni," vymenúva letné podujatia Danko. V minulom roku na Dunajci otvárali sezónu približne v tom istom období ako teraz. Podľa najväčších podnikateľov minulé dve sezóny za veľa nestáli. "V období, keď u nás sezóna vrcholí, bolo nepriaznivé počasie, resp. sa na Dunajci nedalo splavovať pre vysoký stav vody," zdôvodnil Danko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies