Odnož Islamského štátu útočí na Taliban. Prihlásila sa k viacerým bombovým atentátom

NETKY.SK • 20 September 2021, 06:34 • 2 min
Odnož Islamského štátu útočí na Taliban. Prihlásila sa k viacerým bombovým atentátom

KÁBUL - Regionálna odnož IS - Chorásán stojí aj za bombovými útokmi na kábulskom letisku, kde sa odpálil samovražedný útočník koncom augusta.

slovakia

left justify in out

K víkendovým bombovým útokom v Afganistane, terčom ktorých bolo fundamentalistické hnutie Taliban, sa v nedeľu prihlásila regionálna odnož teroristickej organizácie označovanej ako Islamský štát - Chorásán (IS-K). Informovala o tom agentúra AFP.

 

IS-K tvrdí, že "tri samostatné bombové útoky" sa zamerali na tri "vozidlá Talibanu" v Džalalabáde v sobotu a ďalší podobný "bombový útok" s rovnakým terčom sa odohral v nedeľu. Podľa dostupných informácií si nedeľný útok vyžiadal 5 obetí vrátane dvoch civilistov. Ďalší najmenej 3 ľudia zahynuli pri sérii bombových útokov v sobotu. Zranených pri nich bolo takmer 20 ľudí.

 

Agentúra AFP pripomenula, že IS-K sa prihlásil aj k zodpovednosti za útok, pri ktorom koncom augusta zahynulo na kábulskom letisku viac ako 100 ľudíMesto Džalalabád leží na východe Afganistanu a je hlavným mestom provincie Nangarhár, bašty afganskej pobočky skupiny Islamský štát, ktorá je radikálnejším rivalom Talibanu.

 

Terčom útokov sa v sobotu i v nedeľu stali vozidlá bezpečnostných zložiek, ktoré teraz podliehajú Talibanu. Ide o prvé takéto atentáty od odsunu posledných amerických jednotiek na konci augusta po 20 rokoch ich pôsobenia v Afganistane.

 

Islamistický Taliban ovládol Afganistan a jeho metropolu Kábul v auguste po zdrvujúcej porážke a rozklade ozbrojených síl krajiny, v ktorých slúžilo asi 300 000 ľudí. Talibovia sa zmocnili aj zbraní, munície a vybavenia bezpečnostných jednotiek bývalej vlády vrátane vojenských lietadiel.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Kábulom otriaslo ďalších šesť výbuchov! K vyčíňaniu sa prihlásili teroristi z IS, Biden sľubuje odvetu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies