Odnož al-Kájdy priznala, že chcela Francúzov poučiť

NETKY.SK • 10 Január 2015, 15:18 • 2 min
Odnož al-Kájdy priznala, že chcela Francúzov poučiť

SANÁ - Jemenská odnož teroristickej organizácie al-Kájda sa v piatok prihlásila k stredajším útokom na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení jedného z vrcholných predstaviteľov organizácie pôsobiacej na arabskom polostrove Abú Háretha al-Nizárího bola streľba operáciou, ktorej s cieľom bolo "naučiť Francúzov hraniciam slobody prejavu". Al-Nizárí vo zvukovom zázname uviedol, že "niektorí Francúzi nie sú zdvorilí k prorokom a to bol dôvod, prečo niekoľko veriacich, ktorí milujú Boha a jeho prorokov a mučeníctvo, ich išli naučiť, ako sa správať a ako byť slušní k prorokom a taktiež ich naučiť, že sloboda prejavu má svoje hranice".

 

Podľa Nizárího slov sa Francúzsko "nebude tešiť z bezpečnosti pokiaľ nezastaví vojnu proti islamu", cituje ho portál televízie al-Džazíra. K finančnej a výcvikovej podpore zo strany jemenskej al-kájdy, najaktívnejšej odnoži organizácie, sa v piatok podľa agentúry Reuters priznal aj jeden z páchateľov útoku. Vo zverejnenej zvukovej nahrávke konkrétne spomenul meno vplyvného radikálneho duchovného Anvara Avlakího, ktorého v roku 2011 zabilo americké bezpilotné lietadlo. 

 

Francúzskom otriasol stredajší útok na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo a piatkové dve rukojemnícke drámy v okolí Paríža. Policajný zásah v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončil smrťou oboch útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tí v stredu prišli pomstiť provokačné protiislamské karikatúry, ktoré týždenník pravidelne publikoval. O život pripravili 12 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies