Odnož al-Káidy sa ospravedlnila za útok na nemocnicu

NETKY.SK • 22 December 2013, 12:07 • 2 min
Odnož al-Káidy sa ospravedlnila za útok na nemocnicu

SANÁ - K ospravedlneniu pravdepodobne viedli snímky, odvysielané už skôr jemenskou štátnou televíziou.

slovakia

left justify in out

Odnož al-Káidy v Jemene sa ospravedlnila za útok v nemocnici ministerstva obrany s tým, že išlo o čin bojovníka, ktorý nepočúvol rozkazy. Pri útoku zahynulo 52 ľudí, muž postrieľal pacientov aj personál, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

K útoku došlo 5. decembra. V nezvyčajnom verejnom ospravedlnení líder al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP) Kásim Rimí uviedol, že pri útoku svojich bojovníkov varovali, aby nevstúpili do nemocnice v armádnom komplexe, ani do modlitebne. Jeden z vojakov však nepočúvol.

"Teraz uznávame našu chybu a vinu," povedal Rimí na videozázname, ktorý v sobotu zverejnili na militantných internetových stránkach. Dodal, že preberajú plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo v nemocnici a rodinám obetí zaplatia za preliatu krv.

K ospravedlneniu pravdepodobne viedli snímky, odvysielané už skôr jemenskou štátnou televíziou. Išlo o video z nemocničných bezpečnostných kamier. Na záberoch bolo vidieť strelca, ktorý útočil na lekárov a personál.

Niekoľko džihádistov sa potom na internete pokúšalo tvrdiť, že nahrávka bola podvrhom. Avšak rozhorčenie verejnosti v Jemene bolo tak veľké, že očividne AQAP zahanbilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies