Odmietnutie pôžičky Grécku sa môže Slovensku vypomstiť pri rozpočte EÚ

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:48 • 2 min
Odmietnutie pôžičky Grécku sa môže Slovensku vypomstiť pri rozpočte EÚ

Odmietnutie pôžičky Grécku sa môže Slovensku vypomstiť pri rozpočte EÚ

slovakia

left justify in out

img

Odmietnutie pôžičky Grécku sa môže Slovensku vypomstiť napríklad pri rozhodovaní o európskom rozpočte, otváraní nových projektov, či pri podpore slovenských kandidátov na rôzne európske posty. Myslí si to analytik Inštitútu pre verejné otázky (IVO) a bývalý veľvyslanec SR v USA Martin Bútora. Tvrdí, že práve tento krok bol jednou z najdiskutovanejších udalostí v treťom štvrťroku 2010.
      "Tí, ktorí sú za odmietnutie pôžičky, opakovane argumentovali najmä tým, že podpora Grécku by len podporila nezodpovedné správanie. Že by sme tým vyslali signál o nepotrebnosti reforiem, lebo nám vždy niekto pomôže. A napokon, že keď žiadame obete od našich občanov, nemáme peniaze na pôžičku Grécku," priblížil Bútora. Podľa neho tento postoj do istej miery vzbudil určité priaznivé reakcie vo svete, no rovnako aj kritiku.
      "Vzťahovala sa okrem iného na to, že Slovensko podcenilo význam európskej solidarity," pripomenul analytik. Zdôraznil, že ak sa v citlivom komplikovanom probléme lídri EÚ dohodnú na nejakom riešení, hoci ho nepovažujú ani zďaleka za ideálne, je prejavom politickej solidarity, ak to každý členský štát vezme do úvahy. "Slovensko sa v tomto prípade správalo tak, že dbalo na svoje vnútroštátne argumenty, ale nedostatočne vzalo do úvahy politickú solidaritu," poznamenal s tým, že odmietnutie pôžičky Grécku môže mať svoje následky.
      "Reálna a integračná politika sa Slovensku môže vrátiť, či už to bude pri posudzovaní rozpočtu alebo pri otváraní ďalších projektov, alebo pri podpore slovenských kandidátov na nejaké posty," upozornil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies