Odmeny pre členov Správnej a Dozornej rady ÚPN majú klesnúť

NETKY.SK • 25 August 2013, 16:00 • 2 min
Odmeny pre členov Správnej a Dozornej rady ÚPN majú klesnúť

BRATISLAVA - Poslanci zmenu odôvodňujú nevyhnutnou potrebou šetrenia finančných prostriedkov v rámci fiškálnej konsolidácie štátnych výdavkov.

slovakia

left justify in out

Členovia Správnej a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by si mali od nového roku pohoršiť. Zníženie ich odmien má priniesť návrh novely zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení Ústavu pamäti národa, ktorý predložili členovia Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Poslanci zmenu odôvodňujú nevyhnutnou potrebou šetrenia finančných prostriedkov v rámci fiškálnej konsolidácie štátnych výdavkov. Predsedovi správnej rady, čo je vlastne šéf ústavu, má za výkon funkcie patriť mesačne odmena vo výške trojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, teda tak ako v súčasnosti. Predsedovi dozornej rady zase odmena vo výške jeden a polnásobku, čo znamená pokles. Okrem odmeny bude predsedovi a podpredsedovi správnej rady naďalej patriť príplatok, ktorého výšku určuje správna rada. Ostatní členovia správnej a dozornej rady si pohoršia, keďže majú od nového roku dostávať mesačne odmenu vo výške jednej priemernej mesačnej nominálnej mzdy.

V súčasnosti platí, že tak predsedovi deväťčlennej správnej rady, ako aj predsedovi trojčlennej dozornej rady patrí za výkon funkcie mesačne odmena vo výške trojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy. Ostatní členovia oboch rád majú za výkon funkcie mesačne odmenu vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca.

Podpredseda ľudskoprávneho výboru NR SR Vladimír Jánoš (Smer-SD) dnes pre TASR nevylúčil, že sa napokon zníži aj odmena pre šéfa Správnej rady ÚPN. "Možno to nie je definitívne, uvidíme v druhom čítaní," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies