Odmeny exekútorov z exekúcií sa majú výrazne znížiť

NETKY.SK • 25 November 2016, 14:39 • 2 min
Odmeny exekútorov z exekúcií sa majú výrazne znížiť

BRATISLAVA – Odmeny exekútorov z exekúcií by sa mali výrazne znížiť. Hnutiu Sme rodina sa podarilo presvedčiť ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, aby súhlasila s ich pozmeňujúcim návrhom, ktorý predložil Peter Pčolinský k vládnemu návrh novely exekučného poriadku. Pod pozmeňujúci návrh Pčolinského sa na základe dohody podpísalo 26 koaličných i opozičných poslancov. O novele poslanci rokovali v závere štvrtého dňa 11. schôdze NR SR v tomto volebnom období. Hlasovať sa o ňom bude v utorok.

slovakia

left justify in out

Pozmeňujúci návrh Pčolinského stanovuje, že odmena exekútora pri exekúcii zameranej na vymáhanie peňažných nárokov sa určí ako percento z vymáhanej sumy a výšku vymáhanej sumy nemôže presiahnuť. "Súčasná právna úprava vytvára stav, keď pri dlžných sumách častokrát výrazne presahuje odmena exekútora výšku pôvodnej pohľadávky. Aj to spôsobuje, že sociálne slabé skupiny obyvateľstva sa neúmerne zadlžujú," povedal Pčolinský. To sa týka aj náhrady trov konania, ktoré nemôžu byť vyššie ako je vymáhaný nárok. Pčolinský považuje dohodu na týchto zmenách za úspech, ktorá pomôže tisíckam ľudí. „Teším sa, že sme sa zhodli a že môžem súhlasiť s návrhom Petra Pčolinského, pretože jeho návrh je krok k férovým exekúciám,“ povedala Žitňanská.


Pčolinský pri pozmeňujúcom návrhu vychádzal z návrhu samostatnej novely Exekučného poriadku, ktoré predložilo hnutie Sme rodina na rokovanie parlamentu. Ak prejdú jeho pozmeňujúce návrhy, hnutie by v takom prípade návrh novely stiahlo. Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť, aby ľudia neboli zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori.


Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) chce novelou exekučného poriadku stanoviť nové pravidlá, ktoré budú fér voči dlžníkom, zároveň však zefektívnia vymáhateľnosť pohľadávok pre veriteľov. "Na súdoch je momentálne 3,6 milióna exekučných spisov. Veľká časť z nich je spočívajúca, teda čaká," povedala s tým, že pri takýchto exekúciách nie je možné od dlžníka vymôcť náhradu. Takéto spisy pritom môžu na súdoch stáť aj 15 rokov.

 

Z dôvodu nemajetnosti dlžníka je podľa Žitňanskej zastavených až 70 percent exekučných konaní. V tom prípade náklady na konanie znáša oprávnený, a to je vo viac ako 50 percentách prípadov štát. Podľa Žitňanskej sa momentálne exekúciami na súdoch zaoberá približne 350 sudcov a 600 súdnych úradníkov, pričom je to podľa nej vysoké číslo. Po novom má preto exekúcie riešiť jeden súd, konkrétne Okresný súd v Banskej Bystrici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona