Odmeny exekútorov nebudú oslobodené od DPH

NETKY.SK • 15 Február 2018, 11:39 • 2 min
Odmeny exekútorov nebudú oslobodené od DPH

BRATISLAVA - Odmena a služby, za vykonanie ktorých má exekútor nárok na vyplatenie odmeny, nebudú oslobodené od dane z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR totiž vo štvrtok nepodporili návrh novely Exekučného poriadku od predstaviteľov Sme rodina, ktorí chceli zabezpečiť, aby občania neboli pri exekúciách neúmerne zaťažovaní nadmernými nákladmi.

 

Predkladatelia pripomínali, že na Slovensku je v súčasnom období evidovaných 3,7 milióna exekúcií. "Exekútorom platná legislatíva umožňuje zrážať dlh aj z nemocenskej dávky, z dôchodku a z výživného. Podľa najnovších informácií zo Sociálnej poisťovne má dokonca viac ako 34.000 dôchodcov exekvovanú časť dôchodku," uviedli.

 

Oslobodením odmeny pre exekútora od DPH tak chceli zabezpečiť zníženie nákladov na exekúciu pre dlžníkov o 20 percent. "Odstráni sa tak stav, na ktorý občania Slovenskej republiky dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a nespravodlivý," konštatovali.

 

Aký dosah by mala táto novela na štátny rozpočet, jasné nie je. "Vzhľadom na to, že z dostupných verejných zdrojov nie je možné získať štatistické informácie o počte exekúcií a o výške odmien pre exekútorov, z toho dôvodu nie je ani možné uviesť vplyv návrhu zákona na rozpočet verejnej správy," dodali autori návrhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies