Odluka cirkvi od štátu nebude, naďalej sa bude financovať z rozpočtu štátu

NETKY.SK • 6 Október 2015, 17:20 • 2 min
Odluka cirkvi od štátu nebude, naďalej sa bude financovať z rozpočtu štátu

BRATISLAVA - Financovanie cirkvi sa meniť nebude, naďalej sa bude uskutočňovať cez štátny rozpočet. Opoziční poslanci Daniel Krajcer, Martin Chren, Juraj Miškov a Jozef Kollár (všetci nezaradení) dnes v pléne nepresadili novelu zákona o dani z príjmov, ktorý mal priniesť finančnú odluku cirkvi od štátu a zmeniť jej financovanie, ktoré sa riadi ešte zákonom z roku 1949.

slovakia

left justify in out

Štvorica poslancov navrhovala, aby sa súčasný neadresný spôsob financovania zmenil na adresný, teda prostredníctvom daňovej asignácie. Tým sa mal vytvoriť priamy vzťah medzi občanmi, cirkvami a charitatívnymi organizáciami.

 

Členovia snemovne navrhovali, aby sa každý občan sám rozhodol o tom, či chce prispieť na fungovanie registrovaných cirkví a náboženských spoločností, a to cez poukázanie podielu zaplatenej dane z príjmov fyzických osôb do výšky dvoch percent jednej cirkvi podľa vlastného výberu. Malo ísť o analogický postup, ako je to pri poukázaní podielu dane mimovládnym organizáciám.

 

Finančné prostriedky zo zaplatenej dane, ktoré by neboli takýmto spôsobom asignované konkrétnym cirkvám, mali byť poukázané novozaloženému Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva. Ten mal tieto peniaze vynaložiť na obnovu národných kultúrnych pamiatok (NKP), a to ako svetských, tak aj cirkevných, v pomere pol na pol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies